Pismo episkopa istočnoameričkog Blinkenu: Zaustavite nasilje nad Srbima

1

Episkop istočnoamerički Irinej pozvao državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da „učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se zaustavi nasilje nad Srbima“.

Episkop Irinej je u pismu Entoniju Blinkenu naveo da se nasilje nad Srbima vrši na etničkoj osnovi i da se vrši progon Srpske pravoslavne crkve i njenog sveštenstva i monaštva.

Episkop Irinej, čije sjedište je u Njujorku, u pismu Blinkenu upućenom juče „povodom sve učestalijih napada na sveštenstvo, monaštvo i svetinje SPC na Kosovu i Metohiji“, skrenuo je pažnju na „konstantno kršenje osnovnih ljudskih prava Srba u južnoj srpskoj pokrajini“, prenijela je Informativna služba SPC.

Takođe, kako je navedeno, „izvještaji o neprestanim progonima Srba na vjerskoj i etničkoj osnovi od strane kosovskih Albanaca posebno zabrinjavaju američke Srbe koji očekuju da ih vlasti SAD odlučno osude“.

„Vladika Irinej je izrazio posebnu zabrinutost povodom poslednjih napada i kleveta na račun bratstva manastira Visoki Dečani i njihovog igumana, arhimandrita Save Janjića. S tim u vezi, vladika je proslijedio i zvanično saopštenje episkopa raško-prizrenskog Teodosija o ugroženosti srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji“, navedeno je u saopštenju Informativne službe SPC.

Episkop Irinej zatražio je od državnog sekretara da reaguje pozivajući se na navode izvještaja iz 2015. godine o vjerskim slobodama, čiji je Blinken autor, prenosi B 92.

1 Comment
  1. Momo komentariše

    Još jedan sotonjarsku pakšu izmišljam,

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.