piše Velimir Eraković: Do slobode!

0

Nebojša Medojević i Milan Knežević su neustavno i nepravedno lišeni slobode. Medojević je čak kidnapovan nakon sjednice parlamenta, što je nezapamćeno u istoriji modernih država za kakvu se Crna Gora predstavlja.

Knežević je utamničen u Skupštini, što je takođe presedan, i čuvaju ga kolege poslanici koji umjesto da se bave političkim i ekonomskim problemima koji su Crnu Goru uveli u potpunu nestabilnost moraju da dežuraju kad će Veselin Veljović poslati svoju crnu legiju da pohapsi časne i čestite građane.

Ustavni sud ima šansu da makar malo vrati ovo društvo na put nade i mogućeg dijaloga. Kako međutim pričati o promjenama Ustava, izbornih zakona, davanju prava srpskom narodu koji je obespravljen, kada ova država nije sposobna da garantuje osnovne ustavne slobode i to ne građaninu, već predstavniku kojeg je on izabrao – poslaniku. Jasno je da trenutno nema prostora za dijalog sa ovim režimom. Ali ima sa kolegama iz opozicije i nadam se da će oni ovoga puta konačno znati da prevaziđu razlike koje stoje među nama. DF je pokazao u nedelju potrebnu širinu za opoziciono objedinjavanje. Sad to samo treba ispratiti.

Duško Marković je namjerno militarizivao policiju da bi kroz Veselina Veljovića uveo Crnu Goru u vanredno stanje.

Ustavni sud ima pravnu, ljudsku i moralnu obavezu da usvoji žalbe advokata Medojevića i Kneževića i puste na slobodu poslanike. To bi bilo po ljudskoj i Božijoj pravdi. Ukoliko to ne urade snosiće nesagledive posledice, revolt slobodnih građana će biti nezaustavljiv i zažaliće zbog te odluke. A ukoliko pobijedi pravda i usvoje žalbu, ustavni sud će potvrditi da se sastoji od ljudi koji poznaju pravo i postupaju po njemu.

Ali će one sudije Višeg i Apelacionog suda morati da snose poledice za svoje ponašanje u narednom periodu i niko neće moći tooga da ih spasi. Svakako DF kreće ka svojoj prvoj velikoj pobjedi a ona znači početak pada DPS-a i prekid diktature koja nas sve uništava iz dana u dan i na koju moramo odgovoriti jakim i zajedničkim otporom.
U žutom prsluku do svjetle slobode.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.