Piksi: Ovaj sistem nam je donio Svjetsko prvenstvo, ali na istom odnio sve; Srbija će opet pobjeđivati od marta!

1

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi obratio se javnosti na konferenciji za medije u prostorijama FSS u Staroj Pazovi.

– Neko ko je odgovaran čovjek, a za sebe to smatram, sazvao sam konferenciju iz dva razloga. Prvi je, naravno, poštovanje prema medijima, a drugi u pitanju je javnost. Želim da objasnim neke stvari, da čuju iz prve ruke sve utiske posle našeg učešća na SP.  Dvadeset mjeseci sam na poziciji selektora, za to vrijeme od tri cilja koja sam postavio, kako ja, tako organizacija, dva smo ostvarili. Treći nije. Prvi cilj i obećanje koje je bilo ispunjeno je da u teškoj grupi kvalifikacija završimo na prvom mjestu i kvalifikujemo se na SP. Drugi cilj – posle žrijeba za Ligu nacija, gdje smo se isto našli u teškoj grupi. Bili smo prvi i to smo ostvarili. Treći cilj – prolazak grupnu fazu SP nismo ispunili – počeo je Dragan Stojković Piksi obraćanje medijima.

Stojković ne bježi od odgovornosti, što je još jednom pokazao.

– Nisam neko ko će sjesti u avion, otići negdje, pa poslati saopštenje. Nisam taj čovjek. Smatram sebe vrlo odgovornim. Zato sam ovdje. Zato sam i sazvao ovu konferenciju za medije – naveo je on.

Na pitanje novinara zašto Piksi nije bio stari Piksi selektor je otkrio detalje.

– To nisam bio ja u Kataru, a postoje razlozi zašto je tako. Ti razlozi se kreću, da mene brinu praktično početkom novembra. Tačno 14. novembra kada smo se našli ovde. Znajući situaciju, zdravstveni bilten naših ključnih igrača. Neću praviti razliku, da li je neko važniji, ali za naš tim su važne karike bile takve da… ako bismo realno gledali, teško je bilo očekivati da igraju. Bilo bi nenormalno da ih ne vodite u Katar. Bili su nosioci i doprinijeli da se Srbija raduje u Lisabonu. Iz tog razloga nisam bio taj, nisam mogao da budem. Znao sam da će biti teško doći do drugog mjesta u grupi -kazao je on.

Selektor je otkrio zbog čega je neke stvari govorio iako je znao da nije takva situacija.

– Te izjave da smo spremni prije Mundijala, to pričamo jer stranci čitaju. Kada bismo rekli da idemo povređeni, da idemo u sastavu u kom ne bi trebalo, to bi bile alibi priče. Pričali bi da tražimo izgovore. Željeli smo to da sačuvamo, tu pozitivnu energiju i da će to fizičko stanje vezano za te povrede negdje da se prevaziđe i da će do početka Mundijala stvari da dođu na svoje. To je bilo nemoguće – poručio je Stojković.

Piksi nije zamjerio igračima ništa, ali remi sa Kamerunom smatra nesuspjehom, odnosno da smo poklonili bod Afrikancima.

– Ne letim kada smo fenomenalni na terenu, niti se osjećam poraženim kada to nismo. Zašto to kažem? Jer smo drugu utakmicu protiv Kameruna imali u džepu, pobjeda je bila tu. Iz minusa smo se vratili u pozitivno stanje, iz 0:1 smo mentalno bili dovoljno jaki, preokrenuli. Zašto nismo iskoristili tu šansu, to ostaje na nama, za analizu, kako su se neke stvari odigrale u taktičko-odbrambenoj igri. Neke greške koje u smo napravili u toj fazi i to ne bi trebalo da se dešava na ovom nivou. To su velike greške i pokloni za protivnika. Želim da iskoristim ovu priliku da čestitam igračima na svemu. Dali su maksimum, to govore neki parametri, kada se trči po 117-118 kilometara po utakmici, vidi se požrtvovanost, želja, sve što bi jedan tim trebalo da ima. U nekim momentima nismo smjeli da reagujemo tako i da poklonimo tu jednu pobedu Kamerunu. Sami smo krivi zbog toga i to moramo da analiziramo – smatra Stojković.

Loša zdravstvena slika u reprezentaciji tokom Mundijala je napravila veliki problem Srbiji.

– Da smo bili zdravstveno na mjestu, slika bi bila drugačija. Postigli smo šest golova, to je fenomenalno u ovom stanju. Zamislite da smo bili zdravi i spremni? . Bilo je razmatranja da se zovu neki drugi igrači, niko ovdje nema rezervisano mesto u timu. Ima dovoljno vremena, sve će se učiniti da budemo spremni. Odlučili smo se za ovaj sastav. Da napomenem. Ova lista nije se pravila po kancelarijama, nije se gledao ničiji interes, napravljena je trezveno, hladne glave, to su bili igrači koji su iznijeli teret kvalifikacija. Tako da nemam grižu savjesti – kazao je selektor i dodao da ne misli da je 29. mjesto na SP loš rezultat.

– Napravili smo veliki uspjeh, bićemo svjesni toga tek za 10-15 godina. Našli smo se na Svjetskom prvenstvu. Kasnije ovo što se izdešavalo u Ligi nacija, perfektan niz rezultata, prvo mjesto, plasman u A diviziju, među 15 najboljih u Evropi, to su neke stvari na koje nikada neću dati da neko pljuje, negira i ponižava. To su činjenice i učinili smo fenomenalne stvari za reprezentativni fudbal u prethodnih 20 mjeseci. Možda smo mogli da prođemo tu grupu, ali kasnije ništa ne bismo uradili. Nikada javno to ne bih rekao, ali nismo imali snage za neki duži korak. Razumije da hoće neko da predstavi da je sve crno, ali to ne dam. Nije crno, ne bih sjedio ovdje da se osjećam osramoćeno, bezvredno, onako poraženo. Jesmo izgubili, ali nismo poraženi. I te kako koračamo uzdignute glave. Ovo će biti dobro iskustvo iz kojeg ćemo da izvučemo pouke – naveo je on.

Konferencija selektora nije prošla bez „spoljnih faktora“…

– Spoljni faktori koji su jedva čekali da dođe do rezultatskog neuspjeha dočekali su svojih pet minuta da napadaju, omalovažavaju, da ne koristim neke teže riječi. To neće poremetiti jednu zdravu grupu, ono što smo napravili za ovih 20 mjeseci. Nećemo im dati da unose nemir i da neko predstavi da je katastrofa. To ne postoji, tragedija u sportu ne postoji. Na njima je da komentarišu i da gledaju na svoj način. I mora se dostojanstveno istrpjeti sve, kao i pohvale, nismo letjeli ni kad su nas hvalili. Pokazali smo da Srbija može da igra dobar, atraktivan fudbal, ono što narod hoće. Neki prije mene kritikovani su za defanzivu, za loš fudbal, za nešto što je bilo dekadentno. Sad imamo ofanzivan, atraktivan fudbal. Ponašamo se najbolje što možemo. Neću nikome dati da ovo predstavlja crno i da je katastrofa. Fudbal je takmičenje, negdje će bolji pobediti, slabiji izgubiti. Iz ovoga ćemo izvući samo pouke i bićemo jači nego što smo bili – saopštio je on.

Atmosfera u svlačionici „orlova“ je bila fenomenala, bar tako kaže Piksi.

– Mnogi su očekivali da se mi potučemo u svlačionici, da vadimo oči jedni drugima. To se nikada neće desiti. Igrali su pod injekcijama, rizikovali karijere, duže odsustvo sa terena, to mora da se poštuje. Ginuli su za dres Srbije, a ja izražavam zadovoljstvo i poštovanje zbog takve grupe momaka. Ovo je bio samo jedan maksimum u stanju u kom smo bili. Bili smo čak i u toj situaciji na pragu da prođemo krug i da kažem prošli smo prvu fazu, ja sam svoje odradio. Nismo i ne bismo imali snage za to. To je moja lična opservacija stanja koje sam imao 14. novembra – poručio je on.

Fizička sprema i zdravstveni bilten je problem koji selektor apostrofira.

– Što se fizičke pripremljenosti tiče, mi nismo bili na nivou takvog takmičenja. Mislim da ne griješim. Ako pogledate igru i performans i naše učešće u svim tim utakmicama. Ako se računaju 60-65 minuta, bili bismo prvi u grupi po rezutatu. Nažalost, igraju se 90+ minuta. Nismo bili na tom nivou da odgovorimo. Primijetio sam da je slično stanje i u nekim drugim reprezentacijama i bio sam iznenađen što je tako. Igrači nisu na tom fizičkom nivou da odgovore izazovu kakav je Mundijal. Belgija recimo, izgledala je kao izduvani balon u fizičkom smislu. Da li je moguće da oni, sa takvom generacijom i očekivanjima, budu na tom nivou po fizičkom stanju. Nisu oni moj problem, naš problem smo mi, potrebna je analiza veća. Analiza fizičke spreme, svi su došli iz takmičenja, nije bilo pauze – poručio je on.

Piksi još jednom pohvalio Mitrovića.

– Možda ne znate, ali Mitrovićev privatni trener je stavio gips početkom novembra. Nosio je 8-9 dana, kada sam to čuo još veća zabrinutost je bila. Prvi dodir sa loptom 22. ili 23. novembar. I on u takvom stanju kaže mogu. To je za svako poštovanje. Tako je bilo i sa Vlahovićem. Htjeli da priznamo ili ne, to su naše udarne igle. Ovo što su dali gol ili dva je ništa šta bi dali da su bili u top formi. To je ništa. Bilo bi mnogo više golova. Nije ovo alibi, morali smo da riješimo Kamerun, to nema priče, nema tu fizike, tehnike, taktike, to mora da se riješi. Sami smo krivi – kazao je on.

„Orlovi“ kompletni u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Novinare je zanimalo i da li je neko od igrača najavio povlačenje.

– Ne, ne, apsolutno niko. Mnogi su očekivali, što se dešavalo, dešavale su se scene, neprijatne stvari u svlačionici, pa i do fizičkih obračuna, što ne priliči nikome. Ali u našem slučaju, toga nije bilo. Pružio sam svima ruku, čestitao, idemo dalje. U martu nas čeka kvalifikacije za Evropsko i želimo da odvedemo Srbiju na EP prvi put posle 24 godine. Ovo je iza nas, puno problema, ali nas vrlo brzo čeka novo – izjavio je selektor.

Piksi je još jednom pričao o meču sa Švajcarskom, gdje mu se zamjera da je bio previše ofanzivan, kao i cijelo prvenstvo.

– Mi smo uspjeli ono što je najteže, da iz minusa odemo u plus. Došli smo do 2:1 i imali smo totalno drugačiji plan. Pripremljena je bila dupla izmjena u poluvremenu, neću vam reći ko, ali na tom defanzivnom planu bismo izgledali bolje. Onda se dešava poslednji minut gdje naivno primamo gol i onda plan pada u vodu. Otišli bismo u drugačiji sistem, daleko defanzivniji, a potom bismo čekali kontranapad. Bar bismo se branili. Izmjenama pokušavaš da osvježiš ekipu, opet dolazi do šoka početak drugog poluvremena, da smo u minusu jednog gola. Tada nismo nalazili više mogućnost, niti snagu da okrenemo. Napadači su nam bili na 50-60 odsto mogućnosti – poručio je Stojković.

Piksi: Nekima sam trn u nozi

Postoje ljudi u Srbiji kojima je Dragan Stojković trn u nozi.

– Naciju nikada nisam lagao niti ću je lagati. Imate ljude koji ne vole što ste tu. Nisam neko sa kim može da se manipuliše. Ja nisam Deda Mraz koji dijeli poklone i ispunjava želje. Imam svoj stav i tu ne mogu da mi se približe. Od mog dolaska u martu 2021. godine, znam da sam nekima trn u nozi. To je njihov problem. Zašto? Boli ih to što nemaju uticaj na reprezentaciju. Boli ih što smo očistili neke negativne stvari, što je Sportski centar u Pazovi postao Kuća mira, kuća spokojstva za igrače i najbolju pripremu, a ne kafana da neko može da uđe kad god hoće i radi šta hoće. Bilo je dosta tih bočnih faktora, ne mogu svi da vas vole i podržavaju – ocijenio je Piksi.

Piksi je poslao moćnu poruku „spoljnim faktorima“…

– Radim pošteno svoj posao, put strategije, kako reprezentacija treba da igra i da se ponaša, to je ispravan put. Kada stavovima i ponašanjem dovedete stanje u kome ste, a ono ne dozvoljava mešetarenje, upliv fudbalskih agenata, klubova, njihovih interesa. Onda naravno da smetate, ne mogu da manipulišu sa vama. To je tako na kraju krajeva. Dokle god sam ja selektor, to će tako biti. Nisam neko ko će biti kao vrijeme, danas sunce, sjutra kiša. Imam stav, ideju, za to se borim. Ponosan sam na sve što smo uradili i neću dozvoliti nikome da gazi po tome. Fudbalska Srbija i javnost mogu da budu ponosni na reprezentativce, ponašanje ,požrtvovanje i sve što su pokazali. Od marta 2021. godine do sada – jasan  je selektor.

Selektor je još jednom otkrio zbog čega se vratio u Beograd, a nije otišao u Pariz ili Majami.

– Mogao sam da odem u Pariz, Majami ili gdje god i da pošaljem saopštenjem. Nije se postavljalo pitanje da ne izađem u javnost, jer javnost mora da zna i treba da zna i to je obaveza. Ne da neko bježi i da se krije posle prvog rezultatskog neuspjeha. Mi nismo bili vreća za udaranje, primali po 5-6 komada i izgledali kao banda koja je došla da se kupa. Iako čujem, nisam čitao novine, nijednu riječ nisam pročitao od dana kada sam sletio u Dohu. Da li će neko da hvali, kudi, ponižava, htio sam da se fokusiram na tim. Ali mogu da pretpostavim i treba da postoje kritike. Potpuno razumijem, nisam neko da kudim i pitam zašto neko nešto priča. Ovo je demokratska zemlja, može da se priča šta god hoće, ali da se utiče na tim, sistem igre, ko će da igra. To odlučujem samo ja i niko više u ovoj zemlji. Isključivo ja. Zato dijelim odgovornost i kad je dobro i kad je loše. Nema razloga da budem osramoćen, nisam ništa ukrao, ubio nekoga, nisam uradio ništa nečasno da bih se sakrivao. To je neprihvatljivo za moju svijest – saopštio je Stojković.

Ne znam šta ste gledali

Piksi je još jednom govorio o sistemu koji nam je donio Svjetsko prvenstvo, ali na istom odnio sve.

– Neko je rekao, ne možemo mi u ovom sistemu da igramo. Stvarno? Taj sistem nam je donio Svjetsko prvenstvo. Ne znam šta ste gledali. Sistem kao sistem nije nikakva garancija da ćeš uspjeti, to je interpretacija igre na terenu. Da li ćete igrati sa tri ili četiri pozadi, to je nebitno. Bitno je da li se poštuju principi, ima mnogo stvari, ali da vas ne zamaram – kazao je on.

Selektor je otkrio za čim žali…

– Spisak od 26 imena bio je takav, konstatacija je bila da je to najbolje što Srbija ima. Igrači iz odbrane odigrali su sve u kvalifikacijama, uspješno, sa nekim manjim greškama koje nisu bile kobne. Realno je bilo da se pruži šansa istim tim igračima. Ne može da se žali za prosutim mlijekom. Vrijeme je prošlo. Žao mi je što nisam mogao da računam na Nastasića i Spajića, igrače sa iskustvom koji mogu da odgovore tim zadacima i koji imaju kvalitet. Znate za njihove povrede, sa Matijom bi bilo neozbiljno da se oslanjamo na njega zbog hroničnih povreda. Uroš sa druge strane je imao tu nesreću da je imao ozbiljan prelom i van stroja je bio dugo zbog toga. To je nešto najbolje što mi imamo. Moglo je bolje i moralo je. Nikada nisam bio neko ko je dijelio ekipu na odbranu, vezni red i napadače. Od marta 2021. godine smo deklarisali naš stav kako reprezentacija treba da izgleda. To je timski duh. Ne možete da dijelite linije. Tim je taj koji pobjeđuje i gubi i koji donosi slavu i uspjeh – naveo je on.

 Piksi je pričao i o izborima u FSS, koji su unijeli nemir u nacionalni tim.

– Bili ste svjedoci tih dešavanja. Ne bavim se fudbalskom politikom, sve što se desilo nije lepo. Ali se desilo. Majstori smo da unesemo nemir i pokvarimo atmosferu. Tajming za to nije bio dobar, jer je bilo 10 dana pred odlazak. To nije nikakav alibi, neka se ljudi bave tom vrstom problematike. Da mi se sviđalo, nije. Da su me igrači pitali kakav je ovo cirkus? Jesu, da pitali su me. Čudili su se i pitali da li je moguće. To sam ostavio po strani i rekao im da se fokusiraju na drugo, da ne gube energiju na nešto što ne treba da vas interesuje – naveo je on i dodao:

– Znam koji su razlozi ljudi koji me pljuju, upliv, uticaj, ima takvih, to ne dozvoljavam i to nije ništa sporno. Trudim se da svoj posao radim na najpošteniji način i koliko znam i mogu. Pitanje je da li znam ili mogu, neko će reći ovako ili onako. Imam čist obraz. I niko neće uspjeti da ga uprlja. Niko. Spisak je znao da se mijenja pred utakmicu u svlačionici nekad, to je istina, potpuna istina. Zato nas nema u Evropi 25 godina. Zbog tih stvari. Onda dođe neko i počisti sve te stvari i naravno da ne valja. Bistra voda im ne odgovara. Mnogima ne odgovara, jer su navikli da žive u mulju. U bistroj vodi se sve vidi – jasan je selektor.

Selektor ne dozvoljava da mu bilo ko dira igrače.

– Sramota je kada se ne boriš, kada se šetaš po terenu, a mi smo sve učinili što je u našoj moći. Zato kapa dole svima. Da tražim više, bio bih nemoralan. Sve što sam tražio u kvalifikacijama, oni su odgovorili. Ovo je bio momenat kada ne možete da tražitie više jer nisu u mogućnosti. Da neko pljuje po njima? Da ih vrijeđa? Oni koji su ginuli. To niti je fer, niti ćemo dozvoliti. Cilj će ostati isti. Da budemo zdrava grupa, grupa koja će donijeti uspjeh srpskom fudbalu, a to je da posle 24-25 godina odemo na EP – rekao je Stojković.

Piksi je uporedio šta mu je teže bilo promašen penal protiv Argentine 1990. godine ili poraz od Švajcarske.

– Teže mi je pao drugi gol Švajcarske, poraz kao poraz ne. Drugi gol, u momentu kada ne smije da se primi. On mi je teško pao. Znao sam da to menja stvari. Neke stvari ne možete da utičete. Taj drugi gol mi je baš teško pao. Nije mu bilo vreme da primimo taj gol. Naivnost u tom nekom defanzivnom, taktičkom smislu nas je koštala. Otišli smo u Katar, bili učesnici, veliki uspjeh za srpski i reprezentativni fudbal. Ne smije da se gleda crno, ovo je šansa da se nauči iz grešaka. Učićemo iz naših grešaka, da ponovim: Bićemo bolji i bićemo jači. Da biste pravili rezultate, šta je potrebno? Kontinuitet učestvovanja. Morate da imate iskustvo, samopouzdanje – naveo je on.

Na kraju još jedna poruka „spoljnim faktorima“…

– U ovih 20 i nešto godina imali smo dvije-tri Lige šampiona, 2006, 2010, 2018. i 2022, četiri Mundijala. Gdje smo bili takvi kakvi smo bili. Treba samo biti realan. Ništa to mi nismo spektakularno postigli na svjetskom ili evropskom nivou. Stalno potenciram da je odlazak na takmičenje veliki uspjeh, zaista veliki. I to mora da se poštuje i cijeni. Ko god mislio da negira i da pljuje po tome, neće mu uspjeti, nećemo to dati. Znam koliko se igrači žrtvuju i koliko daju da prestave Srbiju na najbolji način. Dobro radimo, dobre se ponašamo, atmosfera je super, to su pokazatelji. To nije fatamorgana niti neko nešto izmišlja. Mnogima to smeta – rekao je Piksi i zaključio:

– Glavu gore, Srbija mora da vjeruje u ove momke koji će nas odvesti u Njemačku na Evropsko prvenstvo.

(Novosti online)

1 Comment
  1. cedo komentariše

    piksi ti nijesi zdrastveno dobro

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.