Peticija građana: Smijenite ministra Purišića zbog smrti djevojčice

0

Grupa građana pokrenula je peticiju za smjenu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića zbog smrti dvogodišnje djevojčice iz podgorice. U peticiju u koju je CDM imao uvid navodi se da “usljed nemaštine i nebrige države, ukidanja jedinog izvora primanja samohrane majke Marijane, kao i loših i teških životnih uslova, dječiji život je prerano ugašen. Za ovu tragediju je odgovorna država, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja koje je ovu porodicu ostavilo bez ikakve zaštite i pomoći.”
Najmanje 90 odsto samohranih majki nije moglo svoju djecu da prehrani i obuče bez pomoći i donacija Banke hrane i sličnih organizacija, što je poražavajuća činjenica.
“U svim tim slučajevima, sistem je ostao slijep za probleme najugroženijih i najranjivijih grupa – djece i samohranih roditelja bez socijalne zaštite. Država i Ministarstvo rada i socijalnog staranja moraju preuzmu odgovornost za svoj nemar i konačno krenu da rade svoj posao. Stoga vas sve pozivam da podržite inicjativu za smjesnu ministra Kemala Purišića, koja ima za cilj da natjera ovo ministarstvo i sve druge institucije da preuzmu odgovornost za svoja (ne)djela”, navodi se u peticiji.
Kao posledica siromaštva juče je u Podgorici ugašen jedan dječji život. Jelena djevojčica od dvije godine preminula je juče ujutru. Ovu tužnu vijest javila je fondacija ,,Banka hrane’’ koja je pozvala sve humane građane da pomognu porodici koja osim tragedije koja je zadesila ima velike finansijske probleme. Majka djevojčice Marijana Bogavac obraćala se više puta za pomoć budući da je kao samohrana majka tri djevojčice imala velike finansijske probleme.
Marijana je bila korisnik socijalne pomoći do uvođenja naknada za majke sa troje i više djece. Po ukidanju ove naknade porodica koja se izdržavala od tog primanja našla se u velikim finansijskim problemima.
Banka hrane ranije je pozivala za pomoć ovoj porodici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.