Petar Božović za Borbu: Zbog napada na svetinje preci nam se u grobu prevrću, nepomenika iz Crne Gore neću ni da pomenem!

12

Glumačko bard Petar Božovć je ostvario više od 200 filmskih, pozorišnih i uloga u serijama. Njegov rad na filmu i u pozorištu jednako je vrijedan.

Dobitnik je prestižne glumačke nagrade „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos glumi i dosadašnjoj karijeri.

Neki od važnijih filmova i serija u kojima je igrao su “Leptirica”, ”Tajna Nikole Tesle”, “Čudo neviđeno”, “ Tajvanska kanasta”, “Otac i sin”, “Lepota poroka”, “Već viđeno”, “U ime naroda”, “Vuk Karadžić”, “Braća po materi”, “Balkan ekspres 2”, “Noć u kući moje majke”, “Apis”, “Čaruga”, “Crni bombarder”, “Volim i ja nerandže… no trpim”, “Složna braća”, “Lepa sela lepo gore”, “Nož”, “Gorski vijenac”, “Bumerang”, “Siroti mali hrčki”, “ Optimisti”, “Čekaj me, ja sigurno neću doći”, “Ustanička ulica”…

Božović u razgovoru za portal Borba kaže da mu se ne dopada sve ovo što se dešava u Crnoj Gori.

“Posle sramnog priznavanja lažne države Kosovo začudilo još mnogo stvari, a mislio sam da me ništa posle toga ne može iznenaditi od vlasti u Crnoj Gori. Posle ovog ataka na svetinje SPC—a, ne čudi me više ništa. Svi preci nam se prevrću po grobovima, kaže Božović.

Nada se da bezumnici neće dozvoliti da se dogodi ”ne daj Bože nešto što niko ne želi, ipak smo mi braća”.

“I trebalo bi da nas to stalno opominje, pogotovo primjeri iz bliskih istorijskih događaja. Tih rana imamo dovoljno koje još nisu zarasle, nove nam ne trebaju. Nadam se da će nas istorija nečemo naučiti i da ne zovemo pomoć iz inostranstva i da ne izmišljamo druge neprijatelje nego da se pogledamu u oči, šta smo i kakvi smo i gdje smo pogriješili. Treba da sjednemo i kažemo, nas je malo, a njih mnogo i da pročitamo malo istoriju, poručio je Božović.

Na pitanje da li Đukanović treba da pročita tu istoriju i da se sjeti šta je bio prije 30 godina, a šta danas, Božović dodaje:

“Ne bih pominjao nepomenike u Crnoj Gori”.

Podsjetimo, ranije je kazao da je kedan pjesnik rekao da je između Srbije i Crne Gore dlaka granica i da Tara i Morava među sobom nemaju nikakvih problema”.

Govoreći o tome da li je “umrla stara Crna Gora”, kako je rekao Matija Bećković, Božović je rekao:

“Meni su umrli i majka i otac, ostale su mi Crna Gora i Srbija. Ako umru i njih dvije, opet ću biti siroče.”

12 Comments
 1. ćipur komentariše

  o tebi tvoj izgled sve govori ljudion
  neka sto se stari prevrcu no sto novi ka ti neznaju da se mora umirat
  a kako

  10
  27
  1. Milan komentariše

   Cipur, jesi najljepsi onako pravo evropski. Primaj rabotu u montenegrisku g.zu i cuti ljigo.

   20
   7
   1. ćipur komentariše

    ljakso prima ti gospodja pitaj nju za sve sto te zanima

    2
    3
  2. Ratko I Radovan komentariše

   O njemu govore sve njegova djela ,veliki umjetnik za razliku od tebe Koji si totalno nebitan lik

   7
   3
 2. Waka komentariše

  Redakcijo “Borbe” uzalud se trudite s ovakvim naslovima i tekstovima. Puštali smo na obraz Srpskoj crkvi ovolike godine, ali oni oće sve za sebe. E BASTA ! Ne može više! E viva vero Montenegro!

  10
  28
 3. Mojsije komentariše

  Petre, ima mnogo cinjenica koje se ne mogu ignorisati. Ne moze se ignorisati da se 29% gradjana izjasnjava kao Srbi, da se 45% izjasnjavaju kao Crnogorci. Ne moze se ignorisati da su na plemenskom zboru Crnogorci birali Svetog Petra Cetinjskog za mitropolita, ne moze se ignorisati da je ukidanjem Pecke patrijarsije crnogorska crkva postala autokefalna, da je srpska crkva formirana 1920.godine dekretom Aleksandra. Ne moze se ignorisati da svi ovi manastiri u Crnoj Gori je izgradio crnogorski narod i crnogorska drzava i da je to crnogorska kulturna bastina, crnogorska istorija. To je dusa naseg naroda. E sada, da li moze tudja drzava da bude vlasnik nasih kulturnih bastina?? Da li mi treba da placamo odrzavanje, restituciju, obnovu, nasih manastira a da je vlasnik tudja drzava? Da li mi moramo da trazimo dozvolu od tudje drzave da udjemo u Cetinjski manastir? Hram na Vracaru je u vlasnistvu drzave. Pod kojim uslovima , odnosno kakav zakon o vjerskim zajednicama , je potpisao vladika zagrebacko-ljubljanski sa Hrvatskom? Kakav zakon je u Srbiji? Krivokapic je pomenuo zakon u Francuskoj,….a pomenuo je i neki zakon koji su 2008 ili 2009 usvojili u Skupstini, i to dvotrecinskom vecinom, a kojim strane drzave ne mogu da budu vlasnici kulturnih dobara kod nas (za njega je glasao i SNP sa Milicem). Ima tu dosta stvari koje treba mirno razmotriti i objasniti narodu da je drzava samo garant a manastiri i crkve ostaju narodu da se Bogu mole.

  16
  21
  1. Katarina komentariše

   To je baština Vašeg naroda dok je bio srpski. Pročitajte knjigu Miše Djurkovića “Tamni koridori moći”, krajnji cilj je pokatoličavanje pravoslavaca u Crnoj Gori. Moj deda je iz Bajica rodjen 1888. i bio je Srbin, ako možete objasnite mi kako si nastali crnogorci. I za kraj, svako ko Miraša smatra episkopom, treba ozbiljno da razmotri svoje mentalno zdravlje.

   7
   7
   1. Munja komentariše

    Budi šta hoćeš, pametnija si kada ćutiš

  2. Ratko I Radovan komentariše

   Jos vas lijepo prizna vaseljenska patrijarsija I sve super. Napravitecrkve,manastire isskolujte svestenstvo I rijesen problem. Samo nikako ne znam zasto ako je sve tako ,ne priznaju vas Oni Koji treba da vas priznaju

   7
   6
   1. Munja komentariše

    E ti se mnogo pitsš. Mora da su ti savjete davali iz Haga (ratko i radovan). Čega se pametan stidi, budala se ponosi..

  3. Waka komentariše

   Bravo za komentar.

 4. Munja komentariše

  E moj Božoviću, tako razmišlja čovjek koji se proda u Srbiji, a najgori ste vi koji ste veći katolici od pape.. Pominješ da se ne ponoove ratovi, a dok su trajali ti ratovi, ti se ni jednom ne javi da osudiš onr koji napadoše Dubrovnik, Slavoniju, BiH. Ili ćeš nam i ti objasniti da ste samo branili ugrožene srbe.. Ugroženi ste u glavu

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.