Peskov: “Amerikanci se ponašaju kao revolveraši sa Divljeg zapada”

0

Umjesto da se rukovode časnom konkurencijom na energetskom tržištu, Sjedinjene Američke Države se ponašaju kao u vrijemena Divljeg zapada, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

– ’Severni tok 2‘ je veliki međunarodni projekat koji se realizuje u interesu zemalja izvoznika i uvoznika prirodnog gasa. Ta inicijativa će biti najvažniji doprinos jačanju energetske bezbjednosti Evrope, a predstavljaće i ozbiljnu konkurenciju američkim proizvođačima i isporučiocima te vrste goriva – rekao je Peskov u intervjuu za RT.

Prema njegovim rečima, SAD prosto vade revolvere iz futrola uz riječi: “Ne! Evropljani, vi ćete kupovati naš prirodni gas. Nas ne zanima što je on najmanje 30 odsto skuplji od ruskog gasa“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“. On će proći kroz teritorijalne ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Ostalo je da se građevinska dozvola dobije još samo od zvaničnog Kopenhagena.

Tom projektu se protive Ukrajina i baltičke zemlje, kao i SAD koje Evropljanima nude svoj tečni prirodni gas.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.