Pejanović Đurišić u Upravnom odboru Atlanskog Saveza, Ranko Krivokapić potpredsjednik

3

Milica Pejanović Đurišić, Džon Alen (John Allen), Šeril Kros (Sharyl Cross) i Amadeo Votkins (Watkins) izabrani su za nove članove Upravnog odbora (UO) Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG).

Za potpredsjednika ASCG je izabran Ranko Krivokapić, bivši predsjednik Skupštine Crne Gore i parlamentarne skupštine OEBS-a, dok na čelu Atlantskog saveza ostaje dosadašnji predsjednik organizacije, Savo Kentera.

Iz ASCG su saopštili kako su novi članovi UO prominentne ličnosti sa višegodišnjim političkim i ekspertskim iskustvo, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Iz Atlantskog saveza Crne Gore su poručili kako će nastaviti da budu centar okupljanja oko demokratskih i razvojnih ideja evroatlantizma. “Polazeći od posvećenosti regionalnom i globalnom miru i dobrosusjedskim odnosima, Skupština je konstatovala strateški značaj NATO Alijanse za stabilnost cijele evropske i evroatlantske zone, uključujući i region Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, Atlanski savez će uložiti još više napora da kroz sve forme dijaloga unaprijedi razumijevanje i suprotstavi se propagandi protiv Saveza koji je donio mir u Region i odbrambeno-bezbjednosnu sigurnost Crnoj Gori.”

Zapadni Balkan, kako navode, pokazuje tendenciju da slabosti novih nedovoljno izgrađenih demokratija stvaraju prostor autokratijama, koje oživljavaju “nazadne ideje koje su direktni oponent evroatlantizmu i koje su bile politička platforma ratova i sukoba na ovim prostorima”. “U tim uslovima je nažalost ponovo aktuelna sintagma o Zapadnom Balkanu kao ‘mekom stomaku’ Evrope i evroatlantizma, gdje se kreiraju situacije i odnosi sa namjerom destabilizacije i narušavanja jedinstva kako NATO, tako i EU”, dodaje se u saopštenju.

Iz ASCG su kazali da će, imajući to u vidu, kao i činjenicu da je “generalno došlo do promjene” bezbjednosnih izazova u pravcu koji od Saveza zahtijeva veći fokus na političkoj dimenziji, intenzivirati svoje učešće u globalnim konsultacijama na temu daljeg prilagođavanja i definisanja nove strategije NATO2030. Na taj način će, ističu, biti dio traženja globalnog odgovora na pokušaje podrivanja političkih institucija u državama članicama, kao i u suzbijanju radikalizacije i svake vrste ekstremizma, diskrimiacije i netolerancije.

“Tehnološki razvoj i digitalna transformacija, fundamentalno mijenjaju globalni geopolitički pejzaž promjenom upravljačkih struktura, izazovima profesionalnog karaktera i zahtijevima za inovativnim političkim odgovorima. U tom kontekstu, Skupština je zaključila da Atlantski Savez Crne Gore ima potencijale, oslanjajući se i na u saradnju sa partnerima, da se dalje profiliše u pravcu kreiranja sveobuhvatnih analiza političkih, socioekonomskih, ekoloških i bezbjednosnih implikacija novih tehnologija, mapirajući mogućnosti za razvoj inovacionih ekosistema i angažovanje mladih talenata iz Crne Gore, Regiona i šire”, zaključuje se u saopštenju ASCG.

3 Comments
 1. Onako usput komentariše

  Kome se davaju funkcije?Poslusnici , kojima je poslodavac iznad Boga , pa onda svega zemaljskog 😉 Provjereni polytoni sa puterom na glavi , lagani za kontrolisanje i uz sve to jeftini!

  Slobodoumnog covjeka je najteze platiti/kupiti 😉

  14
  1
 2. Ivi komentariše

  Da ih mi ne plaćamo, jer smo dosta trpeli njenog muža, kome je ona završila fakultet. Očekujte rast SDP a, za nih će atlanska braća da kradu u Nikšiću.

 3. Sotonjara! komentariše

  Sprijeciti uguzivanje cetnikklerofasista u odbore, nogom u prkno

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.