Pažin: Nastavak pregovora sa SPC kad se steknu uslovi, ne pristajemo na ultimatume!

3

Dijalog između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore biće nastavljen kad se za to ispune uslovi, a konačan uspjeh toga dijaloga ponajviše zavisi od toga da li će obje strane u obnovljeni dijalog ući iskreno, u dobroj vjeri, uvažavajući argumente druge strane i bez političkih ultimatuma, saopštio je danas potpredsjednik Vlade Zoran Pažin odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore.

U odgovoru na pitanje poslanika Andrije Mandića, Pažin je ocijenio da za Vladu u dijalogu sa predstavnicima SPC neće pristati na bilo kakve ultimatume, ali da sa druge strane neće ni postavljati bilo kakve ultimatume sagovornicima.

„Treba povesti računa da učestalo vrijeđanje, omalovažavanje i nipodaštavanje institucija nimalo ne doprinosti uspjehu toga dijaloga. Vjerujem da može drugačije, da se o svim pitanjima može raspravljati na jedan način koji je dostojan sagovornika, sa jedne i sa druge strane,“ naglasio je potpredsjednik.

Govoreći o litijama, naveo je da je potpuno legitimno u demokratskom društvu izražavati protest o bilo kojem društvenom pitanju. „

Ali na tu vrstu političkog pritiska, možete da dobijete jedino politički odgovor, a nama je potreban pravni dijalog, uz međusobno uvažavanje i uz uvažavanje argumenata druge strane“, dodao je Pažin.

Ocijenio je, takođe, da problem etnofiletizma, koji je jednako neprihvatljiv u društvu, kao i u samoj crkvi, predstavlja značajnu smetnju postizanju obostrano prihvatljivog rješenja.

„Ja mislim da niko u crkvu ne ide da bi ga nacionalno prebrojavali. Ako postoji dobra volja, da se spozna i ova dimenzija problema, veoma smo brizu rješenja,“ zaključio je potpredsjednik.

Mandić: Režim želi da razori SPC
Andrija Mandić je istakao da Zakon nije donijet u skladu sa Ustavom i preporukama Vencijanske komisije i u skladu sa svim važećim normama, sa drugim zakonima.

Istakao je da iza svega postoji politička i nacionalna želja da se razori SPC u Crnoj Gori kao pomjesna crkva.

“Pozivao sam mitropolita i Episkopski savjet da prokunu sve te ljude koji nasrću na našu crkvu. Ali kako oni imaju dovoljno pažnje i brige za vas, u narodnom periodu ću to tražiti od Svetog sinoda i patrijarha Irineja”, kazao je Mandić.

3 Comments
  1. Traktorist komentariše

    Spc maknuti iz CG

  2. Crnogorski Patriota. komentariše

    Ajde Mandicu budaletino ne trazi da se kune kao neka zenetina . Jesi li ti predsjenik partije ili jedna gatar . Ti ne prdstavljas sve prave i ciste Crnogorce pravoslavne vjere jer ti nijesi dostojan toga. pekini vise sa tom retorikom.

  3. PgCG komentariše

    Pazine mrs u zadar..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.