Patrijarh Porfirije: Molitva Hristova poziv na jedinstvo!

1

Patrijarh Porfirije poručio je danas u manastiru Prohor Pčinjski, povodom 950 godina od osnivanja tog manastira i 700 godina od upokojenja kralja Milutina koji ga je obnovio, da je molitva Hristova njegovom ocu poziv na jedinstvo i to ne na bilo kakvo jedinstvo, ne na jedinstveno u ideologijama ovoga svijeta, ne na jedinstva koja nas dijele od drugih, nego na jedinstvo upravo u Hristu.

Tokom liturgije pročitan je odlomak iz Jevanđela po Jovanu, koja se zove Arhijerejska molitva Hristova, a u poslednjoj rečenici je molitva Hristova Bogu u kojoj Bog moli za sve – “molim te Oče da svi jedno budu”.

Patrijarh kaže da mu je jedan čovjek rekao da je narod umoran od podjela – na mi i oni, na naše i njihovo.

– Jedinstvo razbijamo prije svega mi sami, različitim fanatizmima, osuđivanjem jedni drugih, ogovaranjem, zavisti na uspjehu onoga drugoga, dijelimo sebe različitim vrstama isključivosti i fanatizmima – poručio je patrijarh okupljenim vjernicima.

Dodaje da se jedinstvo razbija osjećanjem nekoga da je bolji od drugih, da je pozvan da bude sudija drugome, da vidi mane drugoga, da vidi greške drugoga, a da ne vidi sebe, svoju tamu, mrak koji nosi u sebi.

– Ne vidi potrebu za tim da pronađe Hrista u sebi, ne vidi potrebu za tim da se mijenja, da prašta i traži oproštaj, a to znači da raste u Hristu i tako raste u svakom jedinstvu sa svakim koji je njegov bližnji, a pozvan je svaki da bude bližnji jer drugi je ono kako ga mi definišemo, drugi je onakav kakvog ga mi vidimo, drugi je neprijatelj samo ako smo ga mi tako definisali – naveo je patrijarh.

Kaže da se dijelimo i onda kada biramo da budemo ekstremno liberalni, moderni, da nas pohvali svijet, da mu se dopadnemo, da nam aplaudira…

– Nekada je bilo mnogo više neprijatelja Crkve Hristove koji su bili otvoreni i transparentni, znali smo ko je ko, nije nas mogla zavesti lažna, a naizgled istinita riječ, a sada je mnogo vukova u jagnjećoj koži. Mi ćemo se moliti i molimo se i za njih, da i vukovi postanu jagnjad po svom raspoloženju, ali ćemo znati da su vukovi, vukovi i znaćemo gdje je naše srce i gde je naš izvor, znaćemo da je to Crkva – kaže patrijarh Porfirije.

Ističe da Crkva nije institucija, već da je sabor i da su svi pozvani da budu Crkva, sve institucije, svaka strana u našem narodu je pozvana da bude jedno u Hristu, jedno u Crkvi.

Ukazuje na to da, kada se pogleda svijet koji se hvali svojim dostignućim, spolja sve je zlatni dvorac, a iznutra u najvećem broju pojedinaca ruina, ruševine i grobovi.

– I zato riječ Hristova izrečena da svi jedno budu ne znači ukidanje sloboda, ne znači da svi budemo kopije jedni drugih, znači sloboda, ali u Hristu. Da svi jedno budemo u vjeri, onda ćemo biti jedno u sebi, bićemo cjeloviti, bićemo jedno u svojoj porodici. U jedinstvu porodice biće nam zdravo i selo i grad i država – kaže patrijarh.

Podsjećajući da Isus Hrist kaže da nema Grka i Jevrejina, patrijarh pojašnjava da to znači da postajući jedno, nećemo se odvajati od drugih naroda i isticati sebe važnijim od drugih.

– Svaki narod jeste stvoren da bude Crkva i svaki čovjek ikona Božija i svaki je pozvan da bude naš brat. Znamo da smo pravoslavni Srbi, ali znamo i da mnogi ljudi pripadajući drugim narodima, i pravoslavne vjere i nepravoslavne vjere, ovdje u manastir kada dolaze skrušeno nailaze prije svega na ljubav monaha i monahinja koji ovdje žive, ali osjećaju i Božiju ljubav i od Njega dobijaju pomoć – zaključio je patrijarh Porfirije.

(Novosti)

1 Comment
  1. LipaLipa komentariše

    … ovaj patrijah se “moli” Hristu, organizuje litije, cuvaga puk tesko naoruzanih, pandura sa brnjicama, … da li on uhapesen, ili mu ugrozen zivot, ma ko bi njega luda i na put sreo, ma zaobisao nego kako, … aj’ zdravo, …

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.