Patrijarh Porfirije: Crkva nije imala političke ciljeve u Crnoj Gori

7

Patrijarh srpski Porfirije komentarisao je ulogu Srpske pravoslavne crkve u političkim zbivanjima u Crnoj Gori.

On je rekao kako crkva nije imala ni političke ciljeve, ni političke namjere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke konsekvence po tadašnju vladu i sadašnjeg predsjednika, Mila Đukanovića.

“Onog trenutka kad se došlo do crvene linije i kada je država donijela zakone koji treba da oduzmu sve ono što je crkva vjekovima stekla, nije bilo drugog rješenja nego da se digne glas crkve protiv takve odluke. Ali taj glas crkve se dignuo i pretvorio u litije. I politički problemi i političke trzavice koje su tamo postojale, one su zapravo potpuno eliminisane i pretvorile su se u jedan molitveni hod koji je na kraju rezultirao zakonom koji apsolutno priznaje crkvenu imovinu”, istakao je Porfirije, izrazivši nadu da će zakon biti još bolji.

On je govorio za hrvatske medije, istakavši da je s izvjesnom tugom doživio odlazak iz Hrvatske, te je napomenuo da će do daljnjeg, dok se ne odredi novi mitropolit, pokrivati i Zagreb i Ljubljanu.

Rekao je i da ima pisma koja je Alojzije Stepinac upućivao papi Piju XII i da se u njima mogu naći mjesta koja su “duboko problematična.”

7 Comments
 1. kuca komentariše

  Zasto nam je crkva uvalila antihrista Zdravka Krivokapica,jel to hvala narodu za sve litije ?

  7
  2
  1. tako stoje stvari komentariše

   Nije Crkva, mali čovjek sa Cetinja koji se krije iza velike titule, ne griješi duše, nikad bilo, niti će biti !!!

   Naš blagi i premrudi Patrijarh Porfirije, pokazao je svoju bratsku ljubav i očinsku brigu, kada je prije par dana na zasijedanju Svetog Sinoda u Beogradu, praktički onako očinski, posredno lupio šamar vladi Zdravka Krivokapića, odnosno ministarstvu pravde, ministru Leposaviću a i direktno jerarsima SPC u Crnoj Gori, kada su mu na zasijedanju Svetog Sinoda, predočili nacrt budućeg eventualnog Temeljnog ugovora kojeg SPC treba da potpiše sa vladom Crne Gore.
   Naš blagi i premudri Patrijarh Porfirije, kao i cijeli Sinod SPC-a, iznijeli su bratsku zabrinutost nad uvodjenjem u pravni promet termina “ Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori“ na kojem je ministarstvo pravde, ministra Leposavića insistiralo u sadejstvu sa jerarsima iz CG, te im je skrenuta pažnja da ne postoji nikakva Pravoslavna Crkva uz Crnoj Gori, već samo Srpska Pravoslavna Crkva, i da se od vlade Zdravka Krivokapića očekuje da ugovor potpiše sa SPC a ne sa nekakvom fantomskom Pravoslavnom Crkvom CG.

   Izgleda da se malom čovjeku sa Cetinja, koji se krije iza velike titule, krenulo da staje na put, kao i njegovoj duhovnoj djeci, koju je uz pomoć odredjenih struktura, rasporedio kako po Mitropoliji, Eparhijama, tako i na neka mjesta u izvršnu vlast, da će im se ubrzo stati u kraj, da sa njegovom svetošću Patrijarhom Porfirijem tu neće biti prostora da se prave nekakve nagodbe i truli kompromisi, što nas Srbe iz Crne Gore, posebno veseli i raduje.

   Na mnogaja ljeta, Vaša Svetosti !!!

 2. Daka komentariše

  Boze sacuvaj.

 3. Litijas komentariše

  Crkva ne treba da ima svoje politicke favorite, kao sto je sad favorizovala demokrate u Niksicu.

 4. E viva komentariše

  Zivjela cpc . .ovo ostalo su ave sotone I nistarije

  1
  6
 5. Miloš komentariše

  Narod Bez crkve ne bi imao snagu da se podigne I suprotstvari rezimu koji Nas je mucio I krao 30 godina. To sto vas jadni ljudi iz DPS-a nazivaju ubacenim politickim elementima je njihova sramota!
  Nevkernici

  4
  1
 6. sanya261 komentariše

  Milo Djukanovic je udario na crkvu i na taj nacin je ona umijesana u politiku Crne Gore. Da Milo nije pokusao da devalorizuje SPC i njene vjernike. Hvala Bogu pa smo ih postavili na mjesto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.