Patrijarh Irinej: Ne mogu se igrati svetinjama u Crnoj Gori, pokušaće vlast da podijeli srpski narod

0

Patrijarh Irinej poručio je povodom tenzija u Crnoj Gori zbog spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti da bi “trebalo činiti sve da se stvari u Crnoj Gori stišavaju”.

“Neka bude sve to mirno, trebalo bi učiniti sve da se stvari stišavaju, ako je moguće. Nadamo se da će na kraju krajeva razum progovoriti i pobijediti”, naveo je patrijarh za Kurir posle sjednice Sinoda SPC u četvrtak na kojoj je odlučeno da se pokrene inicijativa pred crnogorskim Ustavnim sudom zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Srpski patrijarh je rekao da srpska crkva nema ništa protiv postojanja Crne Gore, kao ni Srbi, prenosi Tanjug.

“Crna Gora je bila država pa neka i sada bude, ali ne mozemo tako da se igramo svetinjama, pa da proglašavaju da je država bila vlasnik tih dobara i manastira, to je van pameti, ali i laž”, rekao je Irinej.

Srpski patrijarh je komentarisao i izjavu crnogorskog predsjednika Mila Ðukanovića da “Srbija nameće srpstvo izvan svojih granica” i njegovo pitanje kako se onda osjeća 45 odsto građana koji se ojsećaju kao Crnogorci.

“Treba Ðukanovića pitati na osnovu čega to priča. To je njegov problem kako se osjeća, mora da zapita sebe zašto se tako osjeća i zašto je doveo do toga da se tako osjeća. Treba da pita narod koji se probudio i koji se digao”, ukazao je Irinej.

Poglavar SPC se osvrnuo i na riječi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će pokušati da dijele srpski narod, te da Srbi moraju da se drže zajedno.

“Zasigurno je tako, potpuno se slažem s Vučićem”, zaključio je Irinej.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.