Pat pozicija u Budvi: S kim bi Jovanović da formira vlast ako je politički zaratio sa svima?

0

Čak i nakon izbora, politička bura u Kraljici Mediterana se ne stišava. Još uvijek nije došlo do dogovora oko formiranja vlasti, a politički dogovori se faktički vode preko medijskih izjava.

Dok koalicija „Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad“ i dalje poziva na dogovor između pobjednika izbora, na kojima su najviše glasova osvojile liste Mladena Mikijelja i Nikole Jovanovića, lista „Budva naš grad“ na čelu sa Jovanovićem koji je bio dojučerašnji kolega i saborac svih onih koji su stali iza Mikijeljeve liste i dalje koče dogovor u Budvi i govore kako neće praviti koaliciju sa NSD-om Mladena Mikijelja, konstantno govoreći kako iza njih stoje kriminalne strukture.

Jovanović je međutim pošao i korak dalje i optužio i SNP da ćuti zbog uticaja kriminalnih struktura. On je to kazao gostujći u emisiji Aplus televizije gdje je iznova i iznova ponavljao floskule oko kriminalaca iako nije iznio nijedan konkretan dokaz o tom kriminalu.

A oštro su mu iz SNP-a odgovorili na ovakve tvrdnje, promijenivši njegovo prezime u – Preletačević.

„Nikola Preletačeviću koji si kondorovim letom letio od SNP prema DNP, od DNP prema NSD, od NSD prema građanskoj listi, a kako si krenuo može se desiti da ateriraš prema DPS i ćorsokaku. Preletačeviću koji si u Budvi doveden kao sluga Marka Bata Carevića, a sada sluga Mila Božovića, imaš najmanje prava da govoriš o kriminalnom uticaju na SNP koja su netačna za razliku od vaše liste gdje tvoj mentor boravi u Spuškom zatvoru sa optužnicom za krijumčarenje na stotine kilograma kokaina“, saopštili su iz opštinskog odbora SNP-a Budve.

OO SNP Budva navodi da djeluju  samostalno bez ikakvih kriminalnih grupa i organizacija i to već 27 godina. SNP Budva djeluje u koordinaciji sa Predsjedništvom SNP CG i odluke se donose u partiji, a ne u Spužu.

„U našoj dugoj istoriji, prema nijednom funkcioneru SNP nije podignuta krivična prijava ili ne daj Bože da je završio iza rešetaka. Pozivamo potpredsjednicu opštine Budva gospođu Jasnu Dokić, direktora komunalnog preduzeća gospodina Draga Ivanovića i sekretara za investicije gospodina Joka Popovića da kao predstavnici liste koju predvodi Preletačević kažu koje kriminalne strukture utiču na opštinski rad SNP u Budvi ili da se ograde od izjave poznatog budvanskog sluge“, zaključili su oni.

Jovanović pokušava da pridobije PES

Jovanović je pokušao da pridobije određene strukture koje su učestvovale na budvanskim izborima. Tako je blagonaklono gledao na saopštenje poslanice Pokreta Evropa sad Nađe Laković koja je kazala da proces formiranja vlasti treba da vode oni subjekti koji su bodili najveći broj glasova građana Budve, jasno aludirajući da treba da dođe do dogovora između Jovanovićeve liste i koalicije Za budućnost Budve na čijem čelu je Mladen Mikijelj..

Ona je kazala da PES neće podržati i učestvovati u vlasti koja bude zavisila od opozicionih partija sa državnog nivoa, jer je i Budvi neophodna stabilizacija političkih prilika, kako bi se buduća lokalna vlast u saradnji sa Vladom Crne Gore fokusirala na razvoj i unapređenje Budve.

Ona je u saopštenju navela da će PES biti konstruktivan činilac kada je u pitanju formiranje vlasti u Budvi.

„Smatramo da nova vlast treba biti sastavljena od onih činilaca, koji mogu razvijati dobru saradnju između lokalne i državne vlasti, što je za razvoj Budve jako važno. Proces formiranja vlasti treba da vode oni subjekti koji su dobili najveći broj glasova od građana Budve“, rekla je Laković.

Jovanović je pohvalio tu izjavu i kazao da izjavu poslanice PES-a doživljava pozitivno zbog čega će u narednim danima uputiti zvaničan poziv za konstruktivan razgovor u pravcu dogovaranja o uspostavljanju vlasti.

“Smatram da ćemo u toku razgovora razriješiti i eventualne dileme da li su baš sve partije koje čine opozicione subjekte na državnom nivou nepoželjan ili poželjan partner ako se uzme u obzir da sa pojedinima, kao što je URA, već vrše vlast u Glavnom gradu u kojem i sam PES poziva na očuvanje te iste vlasti”, naveo je Jovanović u reagovanju dostavljenom medijima.

Ne sumnja, kaže, da kao ozbiljan politički subjekt PES ima svoj samostalni pravac političkog djelovanja.

“U kojem je temelj poštovanje volje građana iskazane na izborima i borba protiv kriminala koja mora da bude prioritet bez obzira gdje se ista odvija. Zbog činjenice da Budva kao metropola turizma generiše 50 odsto ukupnog turističkog prometa i prihoda u državni budžet, odgovornost političkih činilaca je formiranje vlasti u što kraćem zakonskom roku na osnovu izborne volje građana Budve kao nosioca suvereniteta”, istakao je Jovanović.

U tom smislu, smatra on, posebnu odgovornost ima PES kao partija koja dominantno upravlja državnim institucijama-

“I zato vjerujem i ne sumnjam da će prihvatiti poziv za dogovor jer odgovornim ljudima koji donose odluke su bitniji građani od bilo čega drugoga”, zaključio je Jovanović.

Joković: Nikola Preletačević poslednji koji o tome može pričati

Pored dodvoravanja sa PES-om, Jovanović pokušava da razbije koaliciju Za budućnost Budve, želeći da razgovara sa svim njenim konstituentima osim sa NSD-om. Otišao je i korak dalje i pokušao da kriminalizuje i SNP, tvrdeći da ćute zbog kriminalnih strukura što je izazvalo i reakciju lidera te partije.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković reagovao je na njegove izjave i kazao da je opštinski odbor SNP Budve jasno kazao da je Nikola Preletačević prvo bio u SNP-u, pa u DNP-u, pa u NSD-u i da je sada na opštinskoj listi, i da je on poslednji čovjek koji može da daje ovakve izjave, koje inače ničim nisu potkrijepljene.

„U dugogodišnjem postojanju SNP-a nijedan funkcioner naše partije nije optužen niti osumnjičen za bilo koje kriminalno djelo. Ako su neki u kriminalu i ako primaju naređenja iz Spuža ili od nekih kriminalnih grupa ili ako se kreću u takvom svijetu, ja ih molim da sebe nikada ne poistovjećuju sa SNP-om . SNP je u svom dugogodišnjem postojanju dokazao jedno – da je najčasnija partija na političkoj sceni Crne Gore. Oni koji žele SNP da povežu sa nekim kriminalom, samo dokazuje da su oni u tome“, podvukao je Joković za BORBU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.