Pašinjan: Vojni savez sa Rusijom ─ stožer bezbjednosti

0

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan nazvao je vojni savez sa Rusijom stožerom bezbjednosti zemlje i rekao da su u toku razgovori o proširenju mogućnosti ruske vojne baze razmještene u zemlji.

„Stožer za osiguravanje spoljne bezbjednosti Jermenije je jermensko-ruski vojni savez, koji je utvrđen desetinama međunarodnih vojnih i strateških dogovora i uzajamnim savezničkim obavezama“, rekao je Pašinjan tokom zasijedanja parlamenta.

Prema njegovim riječima, aktivnosti jermensko-ruske združene vojne grupe i jedinstvenog sistema za protivvazdušnu odbranu od velikog su praktičnog značaja sa stanovišta bezbjednosti.

„Razmatramo pitanje ‘obogaćivanja’ mogućnosti ruske vojne baze. U toku su prilično efikasni razgovori sa ruskim partnerima“, rekao je Pašinjan. On je podsjetio da su ruski graničari uključeni u zaštitu državne granice na području Sjunika.

Prema njegovim riječima, bezbjednost Karabaha obezbjeđuje Armija odbrane zajedno sa ruskim mirovnim snagama i u tom smislu se ne planiraju promjene.

Pašinjan je takođe najavio planove za strateški prelazak na profesionalnu vojsku i promjene u sistemu vojne obaveze.

Krajem septembra 2020. godine u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva koja su bila nastavak dugotrajnog sukoba u kojem je bilo žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je na kraju uspješan bio tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmijene zarobljenike i tijela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.