Papa donio dekret: Ko se od zaposlenih u Vatikanu ne vakciniše dobiće otkaz

1

Zaposleni u Vatikanu, koji odbiju da se vakcinišu protiv kovida-19, od sada rizikuju da dobiju otkaz, propisuje dekret države Vatikan, koja zapošljava oko 5.000 ljudi.

Zaposleni, koji nema dokazane medicinske kontraindikacije i odbije da primi vakcinu protiv koronavirusa, rizikuje „manje ili više važne posljedice koje mogu ići do prestanka radnog odnosa“, piše u tekstu objavljenom na zvaničnoj stranici države Vatikan.

Dekret, koji se poziva na sankcije predviđene vatikanskim zakonom iz 2011. godine, odnosi se i na kandidate za radno mjesto u Vatikanu, koji možda neće biti angažovani ako odbiju da budu vakcinisani, prenosi N1.

U tekstu se pominju „radnje neophodne za odgovor na pandemiju“ i podvlači da „odbijanje vakcine može predstavljati rizik po druge“ i „ozbiljno povećava rizik po javno zdravlje“.

Detaljno se navodi i niz drugih kazni. Ako se nosi maska i ne poštuje držanje razmaka, mogu biti izrečene novčane kazne od 25 do 50 eura, a za kršenje karantina predviđene su kazne do 1.500 eura.

Vatikan je u januaru počeo besplatno vakcinisanje za sve zaposlene.

Rimokatolički poglavar papa Franjo i emeritus papa Benedikt XVI su već vakcinisani.

1 Comment
  1. Rade komentariše

    Zlo stanuje u Vatikanu

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.