Ovako je transportovan prljavi novac „kavačkog klana“ : Zvicerovi milioni se krili u saksijama lala

0

Zarada od kokaina pakovana u Holandiji u kamione srpske firme koja je uvoznik cveća i tako prebacivana do Srbije i Crne Gore.

Kokain i milioni evra od njegove prodaje transportovani su Balkanom kamionima firmi koje je osnivao „kavački klan“ od Ukrajine do Srbije i Crne Gore. Srpska policija ušla je u trag jednoj takvoj firmi čija je osnovna delatnost bila uvoz cveća, posebno lala, iz Holandije. Prljavi novac je iz te zemlje, u koju je dopreman i iz Španije, pakovan i transportovan do Srbije i Crne Gore Radoju Zviceru i njegovim kompanjonima, ekipi Veljka Belivuka. Milioni evra su na taj način stigli „kavčanima“.

Kako nam je opisao dobro obavešteni izvor iz istrage, pripadnici klana su pratili svaki transport. Kada bi osetili da će na nekoj carini biti problema i detaljnog pretresa, slali su lažne dojave o drogi za kamione koji su se kretali ispred njihovih. Policija i carinici su pod uzbunom zaustavljali te kamione, dok su „filovani“ teretnjaci nesmetano prolazili.

ISTRAGA U ARANĐELOVCU

– U ovaj posao je uključeno najmanje jedno preduzeće iz Srbije. Pouzdani podaci ukazuju da je ta firma osnovana da bi „kavčanima“ davala vozila za transport kokainskog novca. U Holandiji su pare pakovane u vakuumirane kese, koje su ubacivane u saksije ispod cveća upisanog u deklaracije, i tako prolazile nekoliko granica do Srbije i Crne Gore – opisuje naš sagovornik i dodaje da je u tom poslu korišćeno nekoliko desetina kamiona.

Zato i ne čudi što se i kamiondžija Ž. F. iz Aranđelovca našao uz pre nekoliko dana uhapšene Daniela Jovanovića, njegovu suprugu Dušicu i bivšeg policajca Milivoja K.

Iako je taj vozač posle saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal pušten, policija u Aranđelovcu nastavlja da istražuje firmu „Blumen market“ i njenog nekadašnjeg direktora Aleksandra M., koji se, kako su preneli mediji, navodno nalazi u Crnoj Gori. U međuvremenu su se ovoj grupi u pritvoru pridružili i Milan K. i Miodrag P., direktor „Blumen market rentakara“.

SLOVENAČKA VEZA

– Ovo je samo vrh ledenog brega. Deo ovog lanca činili su i Slovenci. Prošle godine je tamo pohapšeno pedesetak tamošnjih „kavčana“, čiji je posao, takođe, bio vezan za transport prljavog novca. Njima su šefovali Milan Vujotić, Filip Vrzić i Klemen Kadivec. Ovaj poslednji je kontrolisao promet para. Recimo, u 2019. izvršena su četiri transporta. Prvi, u iznosu od 1,4 miliona evra, obavljen je 16. januara 2019. Drugi šverc novca organizovan je 6. februara te godine, u istovetnom iznosu od 1,4 miliona evra. Treći i četvrti transport novca, s istim iznosima, obavljeni su u aprilu 2019. – podseća naš sagovornik i dodaje da je to samo deo objavljenih podataka.

Dobro obavešteni izvori naveli su za slovenačke medije da se sumnja se da je taj novac „opran“ u Srbiji ulaganjem u građevinske i druge poslove, dok je deo završio direktno u rukama Radoja Zvicera, Velje Nevolje i njihovih saradnika.

Cvećari bez odgovora

U firmi „Blumen market“ pokušali smo telefonom i mejlom da saznamo više informacija o istrazi koja se, navodno, vodi protiv bivšeg vlasnika kompanije Aleksandra M., kao i o poslovanju firme „Blumen market rentakar“, međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

Dača pod novom istragom

Protiv Danila Stojanovića Dače (44), koji je uhapšen u aprilu u Crnoj Gori, a potom izručen Srbiji zbog dovođenja u vezu s narko-klanom Darka Šarića, osim za to krivično delo, sprovode se dokazne radnje i zbog sumnje da je od februara do aprila 2020. zloupotrebio službeni položaj. Naime, on se sumnjiči da je omogućio državljaninu Grčke F. P. da koristi registarske tablice MUP i knjižicu za vozilo MUP, koju je lično zadužio.

Uhapšenima određen pritvor do 30 dana

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal, odredio je pritvor do 30 dana pripadniku MUP Danielu J., njegovoj supruzi Dušici J., inače radnici BIA, kao i Milivoju K., Miodragu P. i Milanu K., saopšteno je iz suda.

Naredbom o sprovođenju istrage Tužilaštva za organizovani kriminal njima je na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet droga, odavanje tajnih podataka, kao i pranje novca.

„Protiv navedenog rešenja osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe veću u roku od tri dana od dana prijema pisanog otpravka rešenja“, dodaje se u saopštenju suda.

(Adria)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.