Otkriveno u kojim godinama žene najčešće varaju i zbog čega

0

Sve što ste do sada mislili o muškoj i ženskoj prevari zaboravite, evo šta je pokazala najnovija studija.

Iako društvo često ima pretpostavku da žene u vezama i brakovima manje varaju, te da je to ipak muška aktivnost, neka istraživanja ističu da to nije tako. Ovo su razlozi zašto varaju i u kojem životnom periodu.

Studija napravljena u Holandiji pokazala je da oko 15 posto udatih žena barem jednom prevari svog supruga, dok to isto učini oko 20 posto muškaraca.

Uspješne žene s visokim primanjima spremnije su da koketiraju i upotrijebe „ženske“ čari kod muškaraca, a istraživači smatraju da je razlog tome više samopouzdanja, liberalniji pogledi i više prilika za prevaru nego kod žena vaspitanih u tradicionalnom „duhu“ i sa slabije plaćenim zanimanjima.

„I kod žena i kod muškaraca moć djeluje kao afrodizijak, a pogrešna je pretpostavka da žene zbog preljube osećaju više krivice, čak štaviše, one nakon preljube imaju manju grižu savjesti“, rekao je voditelj studije, profesor Džoris Lamers sa Univerziteta Tilburg.

Religioznost i moralna uvjerenja nisu ni izbliza toliko povezani sa spremnošću pojedinca da prevari svog stalnog partnera, kao što su to prilika, mogućnost i moć.

Osim toga, istraživanje je utvrdilo da su rane 30-e godine najčešće životno doba u kojem žene varaju, a to objašnjavaju smanjenom plodnošću i fokusiranjem na seksualne aspekte odnosa, po kojima muškarce ne procjenjuju po principu „da li bi bio dovoljno dobar otac mojoj djeci“.

Britanska kolumninistkinja Dijana Epljard naglašava kako u društvu još uvek postoje različita mišljenja o muškoj i ženskoj prevari, i dok će muškarca opravdati jačim polnim nagonom, korišćenjem prilike, pa čak i do toga da ga je neka žena zavela, žene koje varaju proglašavaju proračunatima i bezosjećajnima, kao i „razarateljkama“ porodice.

Ona smatra da je po pitanju vjernosti, manje važan pol ili obrazovanje, već isključivo karakter i mogućnosti koje se čovjeku pružaju, a motiv je najčešće sebičnost i kratkotrajni užitak.

(24sata.hr)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.