Otkriven džinovski vulkan na Marsu

0

Džinovski vulkan i mogući sloj zakopanog glečerskog leda otkriveni su u istočnom dIJelu vulkanskog regiona Tarsis, blizu ekvatora Marsa.

To su objavili su naučnici na 55. lunarnoj i planetarnoj naučnoj konferenciji u Teksasu. Fotografisan redovno od 1971. džinovski vulkan, koji je erodirao pa ga nije bilo lako otkriti, krio se na vidnom mjestu, u jednom od najčuvenijih regiona Crvene planete.

Privremeno nazvan Noctic volcano ili Noćni vulkan visok je 9.022 metra i širok 450 kilometara. Ove gigantske dimenzije ukazuju da je bio aktivan veoma dugo. Na jugoistočnom dijelu nalazi se debeo sloj vulkanskih ostataka ispod kojih se verovatno nalazi glečerski led, saopštio je Institut SETI.

Ovo otkriće je veoma značajno i otvara novu lokaciju za proučavanje geološke evolucije Marsa, kao i potragu za tragovima života.

„Proučavamo geologiju u toj oblasti gde smo otkrili ostatke glečera prošle godine, kada smo otkrili da smo unutar ogromnog i erodiranog vulkana“, rekao je dr Paskal Li, naučnik sa Instituta SETI i Instituta za Mars pri Istraživačkom centru Ejms u NASA, kao i glavni autor studije.

Nekoliko tragova, kada se gledaju zajedno, odaju vulkansku prirodu gomile slojeva stonih gora i kanjona u istočnom delu Noćnog vulkana. Centralni vrh obilježava nekoliko uzdignutih stonih gora koje formiraju luk.

„Ova oblast Marsa poznata je po velikoj raznolikosti minerala iz duge istorije planete. Dugo se sumnjalo da su ti minerali vulkanskog porekla. Zato možda nije ni iznenađenje otkriti tu vulkan rekao je Surab Šubam, student Odjeljenja za geologiju Univerziteta u Merilendu i koautor studije.

 

(SETI)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.