Otkrivamo nove detalje iz izvještaja oko ubistva Duška Jovanovića: Novac za ubistvo isplaćen kod Skadarskog jezera, u autu iz kojeg je pucano bile četiri osobe!

Otkrivamo nove detalje iz izvještaja oko ubistva Duška Jovanovića: Novac za ubistvo isplaćen kod Skadarskog jezera, u autu iz kojeg je pucano bile četiri osobe!

U ubistvu Duška Jovanovića učestvovala su dva italijanska kriminalca Antonino Priccoco i Gioele Carmelo Mangiola, dok je Damir Mandić bio saučesnik, piše u izvještaju koji je sačinio privatni detektiv, a koji se nalazi u Specijalnom tužilaštvu Crne Gore. Njih troje su, kako se navodi, bili u vozilu iz kojeg je Đordano Đuzepe ispalio smrtonosne hice u Duška Jovanovića.
Priccoco i Carmelo su, kao i Đuzepe, članovi italijanske mafije “Sakra korona unita”. Motiv za ubistvo Jovanovića je bilo njegovo pisanje o švercu cigareta devedesetih godina.
Imena pomenute dvojice italijanskih državljana po prvi put su dostupna javnosti.
U izvještaju piše, što je već objavljeno, da su nalogodavci braća Milo i Aco Đukanović, a da je novac za likvidaciju obezbijedio Stanko Subotić.

Tragom ovog izvještaja, specijalno tužilaštvo je od kolega iz Italije tražilo određene provjere za pomenuta lica, kao i njihov DNK, a dokumentacija koja je dobijena iz Rima uskoro treba da bude prevedena. Kako saznajemo, tužilaštvo će se ubrzo oglasiti i saopštiti da li su navodi iz izvještaja potvrđeni dokumentacijom koja je stigla iz Italije.

U izvještaju se navodi i da je vlast formirala Ko­mi­si­ju za pra­će­nje po­stu­pa­nja nad­le­žnih or­ga­na u is­tra­ga­ma pri­jet­nji i na­si­lja nad no­vi­na­ri­ma samo da se ne rasvijetli ubistvo Duška Jovanovića.
“Osnivanje Komisije čiji je predsjednik Nikola Marković iz Dana je u funkciji stvaranja privida u javnosti da se država Crna Gora stvarno zalaže za zaštitu novinara pa i za rasvetljavanje ubistva Duška Jovanovića, piše u izvještaju.
Skenirani dio iz izvještaja koji je u tužilaštvu

Istražni organi Italije dostavili su Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore dokumentaciju o njihovim saznanjima da su tri njihova državljanina učestvovali u likvidaciji Duška Jovanovića, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika “Dana”.

“Novac za ubistvo Duška Jovanovića je obezbijedio biznismen Stanko-Cane Subotić, koji je ulogu organizatora dodijelio izvjesnom Dejanu-Vasu Ujkiću iz Tuzi. On je tom licu predao novac u blizini Skadarskog jezera”, piše u tom izvještaju.

Nadalje se navodi i da Damir Mandić, jedini osuđeni za saučesništvo u ubistvu Jovanovića, koje je izvedeno ispred redakcije Dana 27. maja 2004, dobija novac za svaki dan proveden u zatvoru. Prema navodima iz tog izvještaja, Mandić na taj način dobija odštetu za svoje ćutanje i robiju.

Piše i da je za sve ovo znao i sadašnji premijer Duško Marković, čiji vrtoglavi uspon u politici, na najodgornijim funkcijama, traje poslednjih desetak godina.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *