Otac Gojko Perović: Potrebno je još usrdnije i u još većem broju, pohitati na naše litije

4

Rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović ocijenio je da je sastanak predstavnika Mitropolije i vlade rezultat javne prepiske između mitropolita i premijera i odigrao se na insistiranje obje strane.

On navodi da je cilj Crkve bio da se Vladi jasno saopšti potreba izmjene novoga Zakona o slobodi vjeroispovjesti, dok je Vlada demonstrirala svoj više puta ponovljeni stav o potrebi dijaloga u vezi tog Zakona.

„I zbilja, tako je i bilo. Episkopi i pravnici naše Crkve su detaljno i argumentovano iznijeli svoje stavove o antiustavnosti i diskriminatorskom karakteru zakonskog teksta, i jasno i razgovjetno ostali pri stavu da Crkva ne vidi drugu opciju nego da se OVAKAV Zakon U SVIM NJEGOVIM ANTIUSTAVNIM ODREDBAMA ELIMINIŠE. Ministri crnogorske Vlade pokušavali su da objasne da je, i pored svih kritika, zakon primjenjiv. Kako je konstatovana svojevrsna pat- pozicija, premijer Marković je predložio da se ovih dana organizuje sastanak pravnika koje bi delegirale obje strane. To bi bio razgovor, kako se juče reklo, na ekspertskom nivou. To smo razumjeli kao jos jedan pokušaj da Vlada razumije, shvati neophodnost ELIMINACIJE DISKRIMINATORNOG KARAKTERA ovog zakona, a nikako kao traženje puta da se ovaj Zakon (ovakav kakav je sad) primjeni“, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije.

Jeste li zadovoljni atmosferom koja je vladala na sastanku, da li je bilo nekih uslovljavanja i nejasnoća?

Moram reći da su ljudi iz Vlade, na čelu sa premijerom, djelovali veoma ljubazno i otvoreni da saslušaju svaku primjedbu, a da su svoje stavove iznosili uz puno uvažavanje naših stavova.

Kada je riječ o dilemi koja se u javnosti pojavila u vezi pitanja – da li se ovaj Zakon povlači, suspenduje ili mijenja – moram naglasiti da se radi o pravničkim terminima i finesama kojima je, nažalost, lako manipulisati.

Dakle, ako smo juče u zajedničkom saopštenju sa Vladom naglasili našu potrebu da se „sporne odredbe izmijene“ – to onda ne mislimo ni na šta drugo nego da se ovaj i ovakav Zakon stavi van snage. Naime, i najmanja izmjena zakonskog teksta podrazumijeva izglasavanje u skupštini novog Zakona o promjeni (dopuni, izmjeni) postojećeg… Drugim riječima, tu ne može biti nikakvoga dogovora niti friziranja, nego isključivo rad na tekstu zakona koji bi, po nama, suštinski bio novi, bez ovih i ovakvih štetnih odredbi koje on sad ima

Protesti dakle ne prestaju?

Zato je Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori juče naglasio, da se jučerašnjim sastankom ama baš ništa nije promijenilo u odnosu Crkve i države u vezi zakona, i da razlozi za okupljanja nijesu prestali. Naprotiv!

Upravo da bismo se bratski sreli i razumjeli, potrebno je još usrdnije i u još većem broju, pohitati na naše litije, da se još jače i jasnije čuju naši zahtjevi. A razgovori sa Vladom če ubrzo, još ovih dana, jasno pokazati na čemu smo, što se tiče spremnosti vlasti da prihvati i prizna svoje greške.

(IN4S)

4 Comments
 1. MladaBosna komentariše

  Svi na Litije SPC,Mitropoljia je stvorila CG Srpsku Spartu.
  Smrt Nato.montenegro FASIZMU.

  13
  3
  1. Munja komentariše

   Nema od protesta ništa, na primorju više niko skoro i ne izlazi.. Par stotina izbjeglica, raseljenih Kosovara i njihove porodice. Vidio narod šta smjera DF i ostala banda.. A i ti se neka izbjeglica, koji si došao zahvaljujući ovakvoj politici, pa su vas naprašili od svuda.. Zato, primiri se

   2
   9
 2. Fantom komentariše

  Cale Gnojko

  3
  2
 3. fenix komentariše

  Slava Gospodu koji je sa nama i koji nam daje snagu da istrajemo na putu do Hristove pobjede.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.