Otac Gojko Perović: Borimo se da odbranimo Crnu Goru 21. vijeka od naleta srednjeg vijeka!

4

Rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović ocijenio je da je identitet Crne Gore i Crnogoraca filozofija zbjega, kako je to Njegoš zabilježio u svom neprolazno vrijednom djelu.

“Njegoš je to više puta isticao, i u svojoj poeziji i u diplomatskoj prepisci”, podsjetio je o. Gojko Perović.

Održao je sinoć izuzetno posjećeno predavanje Biblijska Crna Gora u organizaciji Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori.

On je istakao da su Crnogorci neprestano tražili mir, koji nisu pronalazili, baš kao i izrailjski narod kako je to opisano u Bibliji. Upravo odnos ropstva i slobode, kako je kazao je otac Perović, dominira Njegoševim djelom i filozofijom.

“Kao što je izrailjski zbjeg predvodio Mojsije, tako je naš, crnogorski predvodio Sv. Petar Cetinjski – zakonodavac, ratnik, prorok i državnik”, kazao je cetinjski paroh.

“Narodu kakav je crnogorski – čiji je identitet utemeljen na Crkvi, na ličnostima kakvi su Sv. Petar Cetinjski, Njegoš, na neprestanoj borbi za slobodu, mir i pravdu, tražiti novi identitet `koji je drugačiji od identiteta u drugoj državi`, kako je nedavno kazao predsjednik države, graniči se s zdravim razumom”, naglasio je o. Perović.

Poručio je da litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti nisu nikakav napad, već borba za bolje društvo i bolje ljude, i da u tom smislu u njima nema mjesta za politiku ni stranačke podjele.

Otac Gojko Perović je istakao da Crna Gora treba da bude država u kojoj su svi pred zakonom isti, bez obzira da li su pravoslavci, muslimani ili katolici, a da Zakon o slobodi vjeroispovjesti stavalja pravoslavne vjernike i Crkvu u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjeroispovijesti. Pozvao je vlasti da “ostave Crkvu, njene svetinje u kojima postoji red već dva milenijumima”.

“Mi se borimo za civilizovanu Crnu Goru. Borimo se da odbranimo Crnu Goru 21. vijeka od naleta srednjeg vijeka. Ovi koji su donijeli zakon optužuju nas da litijama vraćamo Crnu Goru u srednji vijek. Ali mi branimo građansku Crnu Goru, hoćemo zakon koji neće odvajati pravoslavne od katolika. A, tako će biti ako se ovaj zakon bude primjenio”, poručio je otac Gojko Perović.

4 Comments
 1. Nikac komentariše

  Ako iko Crnu Goru uvede u srednji vijek to cete je vi uvesti Bezboznici

  5
  15
  1. Bane komentariše

   Puk'o ti je Milo, Nikac

   15
   1
 2. Nikac komentariše

  [email protected] Svi smo mi Milo
  A vidi se ko je puko (Kosovo,Krajina,brzo ce biti Traktorijada I u Crnoj Gori

 3. Текс komentariše

  Жив и здрав нам био пречасни наш отацац Гојко Перовић.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.