Osuđeno više od 400 osoba zbog učešća na protestima u Bjelorusiji

0

Više od 400 osoba osuđeno je do sada zbog učešća u protestima nakon spornog reizbora bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka 2020. godine, saopštilo je danas državno tužilaštvo.

Režim Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine, u velikoj mjeri je ugušio proteste koji su izbili nakon izbora u avgustu 2020. godine.

Suočene sa demonstracijama desetine hiljada ljudi, vlasti su postepeno gušile proteste masovnim hapšenjima uz policijsko nasilje, dok su glavni protivnici režima zatvoreni ili prisiljeni na izgnanstvo.

“Do danas su tužioci poslali sudovima 468 krivičnih predmeta vezano za 631 osobu zbog učešća u nedozvoljenim masovnim događajima i radnjama koje grubo krše javni red”, saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo precizira da je do sada “osuđeno više od 400 osoba”.

Najteža kazna koja je do sada izrečena, jeste 10 godina zatvora, navode bjeloruski aktivisti za ljudska prava.

Mikita Zalataru (16) koji ima epilepsiju, osuđen je prošlog mjeseca na pet godina zatvora zbog učešća u “nemirima”, a kaznu će služiti u zatvoru za maloljetnike. Centar za ljudska prava Viasna je istakao da je ovaj mladić politički zatvorenik.

Glavna opozicionarka Svetlana Tihanovska, koja je pobjegla u Litvaniju, pozvala je Bjeloruse na nove demonstracije 25. marta povodom Dana slobode koji se obilježava u znak sjećanja na deklaraciju o nezavisnosti 1918. godine.

Represiju u Bjelorusiji osudile su zapadne zemlje, EU i SAD, i uvele sankcije saradnicima Lukašenka koji ima podršku Moskve.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.