Oštra reakcija Kine na saopštenje G7: Prekinite

2

Kineska ambasada u Londonu oštro je danas osudila saopštenje lidera zemalja članica G7 i ocijenila da je riječ o miješanju u njena unutrašnja pitanja i apelovala da se prekine klevetanje Kine.

Lideri G7 su u nedelju, na sastanku u Velikoj Britaniji, zatražili da Kina unaprijedi stanje ljudskih prava u pretežno muslimanskoj regiji Sinđijang, pozvali da se u Hongkongu zadrži visok stepen autonomije i istakli značaj mira i stabilnosti na Tajvanu.

Kineska ambasada u Londonu je izrazila veliko nezadovoljstvo i oštro se usprotivila spominjanju Sinđijanga, Hongkonga i Tajvana, ističući da su navedene „iskrivljene činjenice i prikazane zlokobne namjere nekoliko zemalja, kao što su SAD“, prenio je Rojters.

U saopštenju kineske ambasade u Londonu se ukazuje da bi u jeku pandemije virusa korona i globalnog ekonomskog usporavanja, bilo korisnije da se promoviše međunarodna saradnja umjesto što se vještački izazivaju konfrontacije i podjele.

„Nedozvoljeno je miješanje u unutrašnja pitanja Kine i niko ne smije da kleveta Kinu i da ugrožava njene interese. Odlučno ćemo braniti naš nacionalni suverenitet, bezbjednost i interese i suprotstaviti se svakoj nepravdi i napadima“, navodi se u saopštenju ambasade Kine u Londonu.

2 Comments
  1. Anonimni komentariše

    Dobro je da su i Kinezi i Rusi konačno shvatili da se sa modernim NATO nacistima može razgovarati samo tako što se na njihove laži, falsifikate i konstrukcije oštro odbrusi uz obaveznu prijetnju da će svako od potencijalnih agresora skupo platiti svoju “avanturu”, ukoliko se usudi upustiti u nju.

  2. Marko komentariše

    Ameri ne shvataju da nema unipolarnog svijeta,sada je trepolarni,pa to što pričate znači” konj prdi,vjetar nosi”!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.