Ostoja Mijailović: Zvezdina ekipa do Nove godine košta 3.000.000 evra i ima unaprijed dvije dobijene utakmice

0

Lopta miruje, sezona nije ni počela, a večiti rivali ponovo su se „dohvatili“. Skoro na dnevnom nivou optužuju se Crvena zvezda i Partizan, predsednici Nebojša Čović i Ostoja Mijailović u skoro svakom javnom obraćanju potkače komšije.

Tako je i prvi čovek Parnog valjka obelodanio da budžet crveno-belih za igrače samo do kraja kalendarske godine iznosti 3.000.0000 evra.

U prvoj epizodi druge sezone emisije „Pitajte predsednika“, Mijailović je udovoljio navijačkoj znatiželji, a jedno od pitanja bilo je gde je Paritzan u odnosu na Crvenu zvezdu, kao i ostale konkurente za tron u ABA ligi: Budućnost, Mornar, Cedevitu?

„Prošla sezona je dokaz da ne odlučuje uvek budžet. Partizan je lane sa znatno manjim budžetom od Zvezde, mislim i Budućnosti, ostvario bolje rezultate i u Evrokupu, i u ABA ligi. Zvezda u narednoj ima znatno veći budžet od nas, igra Evroligu, ima dosta skuplju ekipu. Čuo sam da košta 3.000.000 evra, verujem da je reč o cifri do Nove godine“, rekao je Mijailović tokom razgovora sa voditeljom Vladanom Tegeltijom.

Gde je tu šansa crno-belih?

„Imamo prednost jer je ekipa sačuvana i košta dosta manje od Zvezdine i Mornarove. Budućnost i Cedevite još dovode, ali ćemo se boriti. Boga molim da se vrati publika u dvorane, time bismo dobili i šestog igrača i veće prihode“.

Tokom intervjua, kao jedna od centralnih tema, nametnula se Partizanova inicijativa na Skupštini ABA lige da spreči predsedavanje FMP-a regionalnim takmčenjem, pod obrazloženjem da je u pitanju sukoba interesa, zbog odnosa kluba iz Železnika sa Crvenom zvezdom.

„Već dve godine prikupljamo dokaze o sukobu interesa, dostavili smo ih ABA ligi, tražli da se uvrsti kao tačka dnevnog reda što se i desilo, ali se klubovi nisu izjašnjavali na skupštini. Potpuno mi je jasno zašto manji klubovi ne žele da se konfrontiraju sa velikim, ali smo pre dve godine u Evroligi dobili sugestije da takav slučaj ne postoji nigde u evropskoj košarci. Da jedan vlasnik, odnos predstavnik, rukovodi klubovima u istom takmičenju. To je potpuno neregularna liga. To je razlog što smo izgubili sigurno mesto u Evroligi“.

Prema oceni crno-belih, sporna je funkcija Zorana Toškovića.

„Gospodin Tošković nema nikakva prava da predsedava ABA ligom, jer FMP u pravnom smislu ne može biti deo ABA lige. Partizan za to neće dati saglasnost. Tošković je na zvaničnoj skupštini u jednom trenutku predstavljao FMP, u drugom Metalac iz Valjeva, u trećem sebe kao predsedavajućeg ABA lige, a u Košarkaškom savezu Beograda Crvenu zvezdu. Fakat je i u rodbinskoj vezi sa predsednikom Zvezde, što je strogo zabranjeno pravilnicima i društvenim ugovorom. Partizan od ovoga neće odustati“.

Uz bitnu napomenu da u klubu nemaju ništa protiv da FMP nastavi da igra ABA ligu dok nadležni organi ne kažu da li postoji sukob interesa ili ne.

„Do tog trenutka u pravnom smislu ne mogu biti u porodici ABA lige, niti u njenom zvaničnom organu. Njihova saradnja i dupla igra predstavljaju veliku sramotu. Ako hoćemo do kraja svi da budemo takvi, trebalo bi svi da uzmemo po filijalu i ubacimo je u ABA ligu. Zašto bi neko imao prednost? Kad Zvezda krene u sezonu, praktično ima dve unapred dobijene utakmice, jer se to zna unapred, a FMP može da pobedi bilo koju drugu ekipu. To moramo da izguramo do kraja. Ovoga su svesni svi koji se bave košarkom, čak i oni koji je gledaju“.

Koliko su odnosi među večitima nezdravi pokazala je i smrt Majkla Odža, bivšeg centra Crvene zvezde, koji je preminuo tokom treninga na stadionu Partizana, posle čega je Nebojša Čović zatražio pokretanje istrage.

„To što radi Nebojša Čović, vezano za pokojnog Majkla Odža, pre svega je žalosno. To govori o njemu, ne o drugima. Smešno je pozivati nadležne organe da sprovedu istragu. Pravi se publicitet oko nekih stvari koje ne bi trebalo da se spominju u tom kontekstu. Bez obzira na bilo čiji poziv, policija je dužna da sprovede istragu kad se desi nečija smrt. Pustićemo porodicu da ožali Odža, kao što svaki čovek zaslužuje. Tu temu više nećemo komentarisati“, dodao je Ostoja Mijailović, prvi čovek Partizana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.