Ostavka se ne nudi nego se podnosi: Zorica Kovačević, predizbornim trikom i varanjem javnosti skuplja političke poene

0

Nuđenje ostavke preko medija Zorica Kovačević, direktorka Kliničkog centra Crne Gore, samo je pokušala da jeftinim marketinškim trikom, pred lokalne izbore u Danilovgradu, gdje je ona nosilac liste DPS-a i kandidat za gradonačelnika, umiri javnost. Da nije tako, ne bi Kovačević morala da obavještava javnost kako je spremna na ostavku, već bi to uradila bez bilo kakve medijske pompe. Međutim, kad su u pitanju kadrovi vladajuće koalicije, ostavke su samo misaona imenica ili običan spin, kako bi se umirila javnost, nezadovoljna njihovim radom.
Kovačević, da je htjela, a očigledno nije, imala je do danas, mnogo povoda da podnese ostavku zbog lošeg stanja u zdravstvu. Podsjetimo se da su za njenog mandata umirale i djeca i porodilje, da je preminuo i naš kolega novinar dok je čekao transplataciju bubrega. I sve to nije bilo dovoljno za ostavku, već se Kovačević ostavke sjetila u smiraj izbora, nedelju dana pred glasanje. I sad se sjetila da prozove kolegu ministra da i on podnese ostavku, jer nije iz njene partije. A čak i da podnese ostavku Zorica Kovačević, ima li naivnih koji vjeruju da neće za mjesec ili dava biti izabrana za ministra, gradonačelnika ili ambasadora, kao mnogi prije nje. Sjetite se samo teške saobraćajne, željezničke nesreće na Bioču i čuvene ostavke ministra Andrije Lompara, koji je desetak dana bio pod ostavkom, a onda nastavio nesmetano da obavlja ministarsku funkciju. Ili Miodraga Boba Radunovića, koji je podnio ostavku na ministarsku funkciju, a onda postavljen za šefa poslaničkog kluba DPS-a. Da ne govorimo o Sanji Vlahović, koja je dokazano plagirala rad, a sada je ambasador.
Funkcioner DF-a Nikola Jovanović kaže da javno iskazivanje direktorice KC Zorice Kovačević na „spremnosti da snosi svaku vrstu odgovornosti“ je predizborni trik i simulacija spremnosti da se odgovara za propuste u slučaju zamjena beba.
“Kada se bolje analizira ta izjava vidimo da je ona uslovljena ocjenom Vlade, dakle direktorica KC je spremna da bude smijenjena ukoliko Vlada to procijeni, što se naravno neće dogoditi. Nije pomenula da će zbog propusta u radu KC, kao čin moralne i druge odgovnornosti podnijeti neopozivu ostavku, što je za očekivati u ovakvim slučajevima, već je menadžment bolnice podnio krivičnu prijavu protiv medicinske sestre kako bi se uprava zaštitila od propusta i sve svalila na osoblje Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Po ovome vidimo da će se odgovornost za ovako krupan slučaj prebaciti na osoblje dok će uprava naći politički i svaki drugi naćin da sebe zaštiti od propusta, kaže on.
Nikola Jovanović
Mi smo već imali slučaj sa tragičnom smrću beba u bjelopoljkoj bolnici, kada je zbog pritiska javnosti tadašnji ministra Radunović, podnio ostavku, ali je odmah nakon nekog vremena nagrađen poslaničkim mandatom u Skupštini Crne Gore i mjestom predsjednika kluba DPS-a.
“Ne treba zaboraviti činjenicu da je Zorica Kovačević, funkcioner DPS-a i nosilac liste za lokalne izbore u Danilovgradu i da se nalazimo u predizbornom periodu zbog čega i ovu njenu izjavu moramo tumačiti isključivo kao političku. Da nije tako, uslijedila bi neopoziva lična ostavka i preuzela bi se odgovornost za nastali skandal koji se na sreću završio bez velike štete. Odgovornost onoga koji se nalazi na čelu institucije odnosno javne zdravstvene ustanove u ovom slučaju je najveća. Zbog nanošenje javne štete i blamaže zbog koje je povjerenje u zdravstveni sistem na najnižem mogućem nivou logično bi bilo da imamo smjenu kompletnog rukovodstva KC i sektora zdravstva u Vladi Crne Gore. Ovaj propust koji je sa pravom uzburkao javnost, samo je jedan od mnogobrojnih koji se dešavaju u našem zdravstvenom sistemu. Ali kako smo to navikli u Crnoj Gori, obično oni koji su najodgovorniji za ovakve slučajeve posle nekog vremena budu nagrađeni, baš kao što su nagrađeni osuđena lica za kupovinu glasova u korist DPS-a u Pljevljima. Izjava gospođe Kovačević se prema tome u potpunosti uklapa u šablon funkcionera DPS-a za izbjegavanje odgovornosti i ova deklarativna spremnost na smjenu je trik za dobijanje jeftinih političkih poena, ističe on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.