Ostavka predsjednice SPD: Njemačka u krizi, očekuje se raspad velike koalicije

0

Potupno neočekivano, Andrea Nahles je izvijestila javnost da odstupa sa mjesta predsjednice SPD-a i čelnice zastupničkog kluba u njemačkom parlamentu, Bundestagu.

Nakon još jednog teškog poraza na izborima za Evropski parlament, na kojima je potvrđeno da je SPD sada tek treća stranka po snazi iza demokršćana (CDU) i Zelenih, bilo je najavljeno da će stranačka čelnica Andrea Nahles tražiti da zastupnici u Bundestagu glasaju o tome da li je žele i dalje na čelu stranačkog kluba. No, u nedjelju ujutro ona je objavila kako napušta i tu poziciju i čelno mjesto u stranci.

Ova situacija dovodi njemačku političku scenu u potpuno novi položaj. Naime, prema koalicionom dogovoru iz prošle godine, SPD je rekao da će nakon dvije godine napraviti analizu djelovanja velike koalicije s CDU-om i odlučiti jesu li ostvareni njihovi zahtjevi.

Sada su definisana potpuno nova pravila igre: SPD će krenuti u izbor novog čelnika-čelnice, a vrlo je vjerovatno da će doći iz frakcije koja se i prije godinu dana protivila novoj velikoj koaliciji. Što znači da postoji velika mogućnost da dolazi do pada sadašnje vlade.

To je utoliko vjerovatnije ako se zna da Olaf Scholz, vicekancelar i ministar finansija iz redova SPD-a smatra da ne treba nastaviti sa velikom koalicijom. A on je jedan od mogućih novih predsjednika stranke.

Raspad velike koalicije ne znači nužno i nove izbore. Naime, na čelu CDU-a više nije Angela Merkel, koja je bila neprihvatljiva liberalima (FDP) tokom pregovora o formiranju vlade tokom 2017 – u vladi je trebalo da budu još i Zeleni, a ta koalicija je neformalno poznata kao “Jamajka” (zbog boja zastave te karipske ostrvske drržave: zeleno, crno, žuto) propala upravo zbog Merkel.

Sada CDU vodi Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) koja je prihvatljiva vođstvu liberala što znači da bi se mogla vratiti ta koalicija. Posebno u situaciji u kojoj su Zeleni postali druga snaga u zemlji. No, pitanje je u kojoj će mjeri Zeleni sada biti spremni na ulazak u tu vladu u kojoj bi bili mlađi partner ili bi bili skloniji novim izborima u kojima bi kao druga stranka po snazi mogli voditi pregovore o formiranju koalicije sa SPD-om i Die Linke (ljevica).

Najizvjesnije od svega je da Angela Merkel vrlo vjerovatno neće više dugo biti njemačka kancelarka, a da će Berlin ubrzo dobiti novog lidera nakon 14 godina koliko je “Mutti” vodila zemlju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.