OSTAĆEMO PORED PUTA

0

 Piše: Sibin

 

Evropa nas, fakat, neće. Možda bi bilo pametno da se okrenemo jedni drugima?
Međutim, yugonostalgičari u projektu Otvoreni Balkan, vide mogućnost za stvaranje Velike Srbije & Velike Albanije. U tom ekonomskom povezivanju prepoznaju skriveni rad nacionalizma koji će progutati naš maleni ali žilav identitet.

Ta priča je nerealna kao partizanski film! Zato jedan komentator pogađa kad veli: Desant na Drvar je remek-djelo SCF kinematografije!
Goobalno gledajući, Žižek u povezivanju SAD, Evrope i Azijskih giganata, prepoznaje potonju mogućnost bore protiv umanjenja klimatskih kriza, koje, ako se ovako nastavi, veli Čomski, ubrzo više nećemo moći upražnjavati ovaj oblik života.

Međutim, veliku politiku vode šefovi planetarno uticajnih korporacija, čija moć i profit upravljaju Senatima, političarima, naravno i predsjednicima. I tim prije biva jasnije zašto kapitalizam ne vodi brigu o budućnosti, i kako mu uspijeva da bude najslobodniji i najpokretljivi; kapitalizam je novi nomad za kojeg, naprosto, ne važe nikakve granice niti razlike, niti na njega utiču trenutne u nepojmljivo razvoju krize, od rata do sankcija preko epidemije, itd.

Samo se kapitalizam umrežuje dok se mi ostali cjepkamo, odvajamo i oslanjamo na nekakav mit koji smo izgradili o sebi i koji će propasti u prvom dodiru sa grubom realnošću moći.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.