Osam Ukrajinaca: Uništili imovinu na Durmitorskom katunu

0

Uprava policije glavni je krivac što u Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG) imamo problem sa krivolovom i uništavanjem imovine građana na katunima, kazala je za Dan predsjednica Upravnog odbora NPCG Marina Jočić. Ukazala je da je u četvrtak osam ukrajinskih turista uništilo krovove na tri kolibe u mjestu Vodeni do, gdje je katun Novosela, da su od dasaka koje su skinulu sa objekata pravili logorsku vatru, a da policija i tužilaštvo nijesu reagovali navodeći da nema krivičnog djela.

“Vatra i pljačka u nacionalnom parku njima je regularna stvar! Jedan od glavnih problema u NPCG je to što policija ne radi svoj posao kada su u pitanju krivolovci i uništavanje nacionalnih parkova. Do sada su se divljanje u zaštićenim područjima i krivolov plaćali glasovima za DPS i satelite, ali sada su neka druga pravila i definitivno će morati da se ima više sluha za realne probleme koji postoje”, kazala je Jočić.

Vlasnik uništenih koliba Dane Novosel za Dan je kazao da su u pitanju objekti sagrađeni 1935. godine, koji su preživjeli Drugi svjetski rat.

“To su tradicionalne drvene kolibe, koje su stambene. Mi smo dva dana prije ovog rušilačkog pohoda bili do katuna i sve je bilo u redu, jer smo nosili sijeno divokozama. Kada smo u četvrtak došli naišli smo na polomljene krovove koji su zapaljeni. Pratili smo tragove sa sankama i naišli na grupu Ukrajinaca koji su nam i priznali šta su radili, ali iako smo ih prijavili, reakcija je izostala”, rekao je Novosel.

Prema ocjeni Miloša Lazarevića iz Koalicije za održivi razvoj, tradicija Crne Gore ogleda se u njenim katunima, a devastacija katuna kao napad na sve ono što čini duh naše države. Ističe da ta devastacija na Durmitoru prolazi nekažnjeno.

“Naišli smo na ćutanje ekspertskih i političkih, kao i predstavnika javnog mjenja, što je za državu koja se diči svojom istorijom lomači završio krov kolibe krajnje zabrinjavajuće. Sistem koji objedinjuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast je truo, a nama je kao narodu bitnije da možemo za vrijeme pandemije popiti dojč nego reagovati na destrukciju našeg kulturnog i prirodnog nasleđa od strane huligana. Zamislite da tužilaštvo, policija i rendžeri jednog parka ne odreaguju ili proglase sebe nenadležnim, pa sam Unesko je registrovao značaj naših katuna, ali mi eto zaboravismo, mi Crnogorci”, kaže Lazarević.

On navodi da slučaj uništavanja katuna na Durmitoru nije izolovan, jer je kod nas postalo normalno uništavati rijeke, jezera, pašnjake i sve što je izvor života našeg naroda kroz vjekove.

“Lakše je proglasiti se nenadležnim za dešavanja u sopstvenoj državi. Banana država ili pak „Dojč republika” sa logom ubijenog medvjeda u razrovanom koritu nekadašnjeg bisera Evrope, Tare, pitanje je sad”, kaže Lazarević.

Iz Uprave policije za Dan su kazali da su policijski službenici na Žabljaku prikupili informacije o uništavanju koliba i o tome upoznali tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima, koji se izjasnio da se u navedenom događaju ne stiču elementi bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, već eventualno krivičnog djela uništenje i oštećenje tuđe stvari za čije se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi.

Iz pljevaljskog tužilaštva potvrđuju da su znali za događaj, ali ističu da nena elemenata krivičnog djela.

“Nema dokaza iz kojih proizilaze osnovi sumnje da u radnjama bilo kog lica ima elemenata nekog od krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti, već bi se u konkretnom slučaju moglo raditi o krivičnom djelu uništenje i oštećenje tuđe stvari za koje se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi”, navode u tužilaštvu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.