Organizovali peticiju. Stanari zgrada u Bloku V hoće igralište, a ne park za pse

0

Stanari zgrada koje se nalaze pored igrališta u podgoričkom naselju Blok VI, kod Lukoil pumpe, odlučni su da sačuvaju taj kutak za djecu i ne dozvole da se na tom mjestu napravi park za pse, kako je nedavno najavljeno iz Glavnog grada.

Ističu da nemaju ništa protiv mjesta za kućne ljubimce, ali ne na toj lokaciji i na štetu djece. Izmještanje igrališta, kako smatraju, nije dobro rješenje, jer ga koristi veliki broj mališana iz tog kvarta, a održavaju ga upravo stanari tih zgrada vlastitim sredstvima.

Gradonačelnik Ivan Vuković najavio je početkom aprila da će Podgorica, osim parka na Zabjelu, uskoro dobiti još jedan park za za pse na Bulevaru Mihaila Lalića u Bloku VI.

“Na površini od ukupno 4.600 m2, planirane su dvije površine za igru pasa, za veće i za manje rase. U parku, koji će biti opremljen novim urbanim mobilijarom, rasvjetom i česmama, predviđeni su različiti rekviziti za igru pasa. Postojeća šljunkovita staza za šetnju biće zadržana, a zeleni fond obogaćen”, najavio je Vuković, dodajući da će sprave sa dječijeg igrališta koje se nalazi na toj lokaciji biti izmještene na parcelu u vlasništvu Glavnog grada, u neposrednoj blizini.

Stanari dvije obližnje zgrade obaviješteni su o namjerama Glavnog grada posredstvom medija, a već su se tim povodom obratili nadležnima u lokalnoj upravi i imali sastanak. Do rješenja nijesu došli, a ni do novih informacija, pa su odlučili da organizuju potpisivanje peticije. Nakon što prikupe potpise stanara, predočiće svoj zahtjev Skupštini opštine Glavnog grada.

“Smatramo da nije dobro ukloniti igralište. Ovo nije mjesto koje je zapušteno i koje se ne koristi. Stalno je puno djece. Ovo je veliki kvart i samo ove dvije zgrade imaju više stotina stanara. U okolini ima više slobodnih parcela, pa ne vidimo razlog zašto park za pse mora biti napravljen baš ovdje. Između ostalog, spominje se premještanje ovog mobilijara na neku drugu lokaciju. Zar nije logičnije sačuvati ovo mjesto, a mjesto za kućne ljubimce napraviti tamo”, pitaju se predstavnici stanara iz Ulice Đoka Miraševića.

“U blizini ima i drugih djelova park šume, gdje je to moguće napraviti, a da se ne uklanja mobilijar za djecu. Igralište se nalazi u neposrednoj blizini stambenih zgrada i škole Radojica Perović. I da nije riječ o odbrani ovog kutka za djecu, smatramo da parku za pse nije mjesto baš tu, ispred zgrada, a to misle i mnogi vlasnici pasa koji žive ovdje”, navode upravnici zgrada pored igrališta.

Razočarani odlukom Glavnog grada, stanari navode da su tom mjestu posvećeni već godinama, da su posipali igralište, postavili klupe, zalivali i održavali zelenilo. Nadaju se da će u Glavnom gradu ipak odustati od ove namjere i potražiti drugu lokaciju na kojoj bi gradili park za pse.

(Mondo)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.