Optužnica i u Hrvatskoj: Šarićeve SKY poruke stigle i do hrvatskog tužilaštva

0

Optuženi narko-diler Milan Milovac, zvani Cigla, ubijen je u Ekvadoru 2020. godine a za organizovanje ubistva sumnjiče se njegovi dugogodišnji bliski saradnici, optuženi pljevaljski narko-bos Darko Šarić i Petar Ćosić. Poruke sa aplikacije za bezbjednu komunikaciju „Skaj” koje su dešifrovale francuske vlasti, a zatim ih dostavile hrvatskom i srpskom tužilaštvu otkrivaju da je Ćosić bio taj koji je predložio likvidaciju i da je praktično ubjeđivao Šarića da je odobri. U ovom dokumentu Šarićevo ime nigdje se ne spominje, a srpsko tužilaštvo tvrdi da je on koristio telefone sa kojih su stizale poruke da ga Milovac nervira, da se oteo kontroli i da mu je „sad kraj“ te da će „dobiti svoje“.

Francuske vlasti dešifrovale tajne poruke Francuske vlasti dešifrovale tajne poruke (Foto: Pixabay, ilustracija )

Kako pokazuju tajne „Skaj“ poruke, saradnici su počeli da sumnjaju u lojalnost Milovca.

Plašili su se da će, pošto se navodno u Južnoj Americi zbližio sa osobom od koje su kupovali kokain, da preuzme cjelokupan posao sa švercom droge, a da njih izbaci iz igre, piše u dokumentu hrvatskog tužilaštva o sprovođenju istrage protiv ogranka Šarićeve grupe u ovoj zemlji.

Osim toga, postojali su i neraščišćeni računi kada je u pitanju novac od droge, za koji su sumnjali da je Milovac zadržao za sebe, zaključuje se iz dokumenta do kojeg je došao KRIK.

Istraga hrvatskog i srpskog tužilaštva zasniva se na dokazima koji su stigli iz Francuske koja je uspjela da dešifruje poruke razmijenjene preko „skaja“.

Među porukama citiranim u tužilačkom dokumentu, ne postoji neka kojom Šarić daje nalog da se izvrši ubistvo Milovca, međutim, postoji poruka poslata sa telefona za koji tužilaštvo tvrdi da ga je Šarić koristio u kojoj daje saglasnost: „Ja sam da se to odradi“. Sa druge strane, prema istrazi hrvatskog tužilaštva, Ćosić je bio uporan da se Milovac likvidira – ali to nije mogao da izvrši bez te saglasnosti.

U vrijeme kada je navodno dao zeleno svjetlo za likvidaciju, Šarić je bio u pritvoru u Srbiji zbog postupaka za šverc kokaina i pranje novca. U pritvoru je bio pod stalnim nadzorom i istraga nije otkrila kako je uopšte mogao da koristi nekoliko različitih „Skaj” telefona, ko mu ih je obezbijedio i na koji način su mu dopremljeni u pritvor.

Ovi telefoni nisu pronađeni i to ide naruku odbrani.

Šarićev advokat Dalibor Katančević tvrdi da ne postoje nikakvi čvrsti dokazi da je telefone koristio njegov branjenik.

Darko Šarić Darko Šarić (Foto: Anadolija )

Inače, Šarić je ponovo pred sudom u Beogradu, proces se protiv njega nastavlja, a ranije presude koje su mu izrekli sudovi u Srbiji su oborene.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.