Odupri se – 97 000: Praznik rada da bude neradan za sve zaposlene

0

Prvi maj bi trebalo da bude praznik svih radnica i radnika i da bude neradan i za zaposlene u realnom sektoru, a ne samo za one u javnom, saopštili su iz Odupri se – 97000.

Predstavnici pokreta su u Prvomajskom proglasu kazali da nije pošteno da se trguje nedjeljom i praznicima i da nas u marketima poslužuju obespravljene radnice i radnici.

“I oni imaju prava na slobodne nedjelje i praznike i vrijeme sa porodicom. Budimo solidarni sa njima, to je pošteno”, poručili su iz pokreta.

Oni su kazali i da nije pošteno da se radnička prava tretiraju kao biznis barijere.

“Nije pošteno da se odnos poslodavac-radnik gradi na strahu umjesto na socijalnom dijalogu. Pošteno je imati kolektivni ugovor jer on podrazumijeva poštovanje radnika kao važnog faktora u ekonomiji svakog društva i uvažava njegovu partnersku poziciju u svijetu rada”, navodi se u proglasu.

Kako su naveli, nije pošteno decenijama živjeti u dužničkom ropstvu.

“Nije pošteno da smo mi građanke i građani ekonomski potpuno zavisni i time neslobodni u nezavisnoj Crnoj Gori, jer samo nezavisan građanin je garant i nezavisnosti države”, rekli su iz pokreta.

Predstavnici pokreta su dodali i da nije pošteno da minimalna zarada bude 193 evra.

“Nije pošteno da bude ni 222 evra. Pošteno je da bude makar u iznosu minimalnog dijela mjesečne potrošačke korpe koji se odnosi samo na hranu i bezalkoholna pica, 270 evra”, smatraju u pokretu.

Oni smatraju da nije pošteno da se zakoni selektivno primjenjuju, da tužilaštvo nije u službi građana, Ustava, zakona i države.

“Pošteno je boriti se za bolje i pravednije društvo, za pravdu za sve, pobuniti se, dići glas, uspraviti se u ime budućnosti naše djece i naše države”, zaključuje se u proglasu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.