Odobrena pomoć za isplatu februarskih zarada: Subvencije za 15.690 radnika

1

Isplata subvencija za februarske plate u ugroženim djelatnostima ne kasni. Dio subvencija februarskih zarada u iznosu od 3,9 miliona eura je već isplaćen 15. marta i to za 12.138 zaposlenih za koje su odobreni zahtjevi.

Tokom ove sedmice odobreni su zahtjevi za isplatu februarskih zarada za još 3.552 zaposlena sa 1,2 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja na pitanja “Vijesti” o dinamici isplata subvencija.

“Subvencije zarada se isplaćuju jednom sedmično najčešće krajem sedmice, po ustaljenoj proceduri, a u skladu sa Programom za subvencionisanje zarada za I kvartal 2021. godine. Isplatna lista se kreira nedjeljom uveče za prethodnu sedmicu i obuhvata sve novoodobrene zahtjeve u odnosu na prethodne isplatne listu”, naveli su iz Ministarstva.

Za subvencije januarskih zarada do sada je isplaćeno ukupno šest miliona eura, a subvencionisano je ukupno 19.002 zaposlenih. Vlada je u četvrtak odobrila isplatu sedam miliona eura za program subvencija kamata na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka za turističku privredu.

Za ovaj program Ministarstvu je stiglo 200 zahtjeva, od čega je isplata ukupnog iznosa kamate prihvaćena kod 100 korisnika a djelimično za 20.

“Realizacijom ove mjere će se bitno uticati na povećanje likvidnosti turističke privrede, te se značajno olakšati priprema predstojeće turističke sezone”, kazao je ministar Jakov Milatović.

Korisnici kojima je na ovaj način odobrena isplata subvencija imaju ukupno skoro 3.500 zaposlenih, pa će uticaj ovakve vrste podrške biti višestruk.

“U narednom periodu očekuje se isplata subvencija tur/operatorima, što je zamišljeno kao marketing podrška u cilju bolje promocije turističkih aranžmana, u ukupnom iznosu od 150.000 eura. Početak realizacije turističkih vaučera, u iznosu od 5,5 miliona eura, za zdravstvene i prosvjetne radnike, se takođe očekuje u najskorijem roku. Istovremeno, smanjenje naknade za korišćenje morskog dobra u iznosu od 50 odsto predstavlja veliko olakšanje za pružaoce usluga u turizmu i ugostiteljstvu u ovoj zoni”, naveli su iz Ministarstva.

Dio mjera pomoći privredi je i povećanje subvencija na 100 odsto minimalne zarade umjesto ranijih 70 odsto, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa, jednokratna podrška za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju, povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 eura kao uslova za obaveznu PDV registraciju, smanjenje cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu i skraćenje roka povraćaja PDV-a.

(Vijesti)

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    On isto napolje, ne pomoć, ideja i rad. Ako ne umije idi, mnogi su učili pa ostali tuti fruti. Ajde….

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.