Odmotava se klupko: Međunarodni istražitelji dobili dokumentaciju o sumnjivom poslovanju Plantaža i Volija!

6

Međunarodnim istražiteljima predata je dokumentacija o sumnjivim poslovanjima kompanije Plantaže i kompanije Voli, ekskluzivno saznaje Borba.

Naš portal je došao do dokumenta, u kojem je sve do detalja i stručno objašnjeno, kako posluju pomenute dvije kompanije, a taj dokument je sada u posjedu istražitelja jedne evropske službe.

U dokumentu se navodi da je loša i štetna poslovna politika menadžmenta Plantaža, u koju je umiješan i predsjednik Borda profesor Veselin Vukotić, dovela do nekotrolisanog rasta troškova i pada prihoda, samim tim nemogućnosti izmirivanja obaveza u roku dospijeća, i visokim zaduženjem kod finansijskih institucija. Zbog svega toga, Plantaže su se našle u stanju nelikvidnosti.

“Da bi donekle premostili ovakvo stanje, ponuđena je prodaja proizvoda kompaniji Voli pod mnogo povoljnijim uslovima u odnosu na druge kupce, sve u cilju dobijanja keša neohodnog za preživljavanje firme. Keš se uglavom od Volija dobija preko IRF-a (Investiciono razvojnog fonda) putem faktoringa, što Plantaže dodatno košta za troškove kamata. Ovakvim poslom, Plantaže sebi donose direktnu štetu jer:
– Davanjem rabata (količinskih i finansijskih) kao i kasa skonta za avansno plaćanje, smanjuju svoju razliku u cijeni (zaradu) po proizvodu, dok na nekim proizvodima nemaju je nikako.

– Na domaćem tržišu više nemaju nikakvu kontrolu, niti mogućnost vođenja komercijalne i cjenovne politike, jer Voli sa ovolikim rabatima može uvijek ponuditi bolju cijenu ostalim kupcima od Plantaža.

– Pošto zavise od keša Volija, Voli je u situaciji da traži i posebne marketinške uslove i sponzorstva. Jedno od tih je i sponzorisanje KK Budućnost. Uplate KK Budućnosti od strane Plantaža svode se samo na zamjenu naloga za plaćanje. Kada je potrebna uplata KK Budućnost na ime sponzorstva od strane Plantaža, Voli uplati Plantažama dogovoreni iznos, plaćajući time svoje obaveze za kupljenu robu i zahtjeva od Plantaža da taj iznos, isti dan uplati KK Budućnost, bez mogućnosti da Plantaže mogu raspolagati tim novcem shodno svojim poslovnim obavezama”, stoji u dokumentu koji je predat međunarodnim istražiteljima.

Ovakvim poslovnim odnosom sa Volijem, Plantaže su se našle u podčinjenom polažaju.

Već nekoliko godina, kako se navodi, Plantaže nisu u stanju isplatiti čak ni neto zarade radnicima, što neće zamoliti Voli da uradi faktoring preko IRF-a i tako dođu do keša.

U slučaju, kada bi Voli odbio uraditi faktoring preko IRF-a, najvjerovatnije da bi zaposleni ostali i bez neto plate. To bi bio signal ostalim povjeriocima Plantaža da nešto nije u redu, i sigurno bi krenuli u sudsku naplatu svojih potraživanja. Veliki broj ovih naplata putem sudskih izvršioca, dovele bi Plantaže pod stečaj.

6 Comments
 1. Shehj komentariše

  E ko vam pise ove tekstove… Kakve evropske sluzbe imaju bilo kakvu jurisdikciju u Cg. To sto autor mlati gluposti, da se dokon narod zamajava… E da su plantaze umijesane u neke medjunarodne mutljavine, onda i ima neke logike

  1. Vlajko komentariše

   Pa sigurno si u pravu.Da Plantaže stoje loše nebi direktorica imama 5.000 € platu.

 2. Vranac komentariše

  Plantaze su najlosiji platisa, za robu u CG.
  Dok je bio Rajkovic direktor, mogao se sat naviti po tacnosti Plantaza.
  Plantaze su propale, samo ih niko jos nije obavijestio.
  A o Vesu i njegovom poimanju biznisa, pokazuju njegovi rezultati .

 3. […] Odmotava se klupko: Međunarodni istražitelji dobili dokumentaciju o sumnjivom poslovanju Plantaža… […]

 4. Pravednik komentariše

  Insajder kakva glupost očigledno je da je bio glavni za pranje para on jedan a stotine drugih firmi ORGANIZATOR

 5. MaxAx komentariše

  Thanks afterwards this post. the greatest couldn’t let it go in consideration of commenting. Keep before the hallowed fitted lung guys I’ve envisaged ego guys opposed to my blogroll. unwieldy

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.