“Odabrani pripadnici” crnogorske Vojske se školuju u bivšem koncentracionom logoru u “Lori”!

21

Od 2006. godine i sticanja nezavisnosti režim Mila Đukanovića umjesto pomirenja krenuo je u otvorenu borbu protiv svih onih koji su bili za nastavak života u zajedničkoj Državi i proglasio ih neprijateljima Crne Gore.

Na kraju je došao i otvoreni napad na Crkvu, a rezultat svih činjenja i pokušaja pravljenja ,,novog čovjeka” od 2006. godine do 30.08.2020. godine je poznat svima.

Đukanovićevi izvođači radova ovog projekta su bili u svim državnim organima, a Ministarstvo odbrane i Vojska pod vođstvom Bora Vučinića, Milice Pejanović- Đurišić i Predraga Boškovića su bili među najaktivnijima. Došlo je do rušenja tradicije i ugleda koji je uvijek imao crnogorski vojnik, u svim Vojskama tokom duge i slavne istorije.

Odmah poslije referenduma prekinuta je saradnja i školovanje na prestižnim vojnim školama i vojnoj akademiji u Srbiji i krenulo se prema Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji…

Umjesto podoficira i oficira dobili smo DOČASNIKE i ČASNIKE. Pravila, pravilnici, priručnici i ostala vojna literatura koja se koristila u JNA i Vojsci Jugoslavije su odmah poslije referenduma stavljeni van snage, a nova uglavnom nijesu ni do današnjeg dana izrađena.

Šalju se u Hrvatsku navodno ,, najsposobniji” oficiri i podoficiri na kurseve za zvanja instruktora, da bi kasnije prenijeli znanje i osposobili ostale pripadnike Vojske. Politički podobni i ,,odabrani pripadnici” crnogorske Vojske se školuju u bivšem koncentracionom logoru u Lori, stiču se najviša vojna zvanja na akdemiji ,,Franjo Tuđman” i ,,Petar Zrinski” u Zagrebu.

Polaznici škola obavezno organizovano posjećuju Knin i ostala najveća stratišta srpskog naroda u Hrvatskoj i dive se zločinima koji su vršeni nad Srbima. Tako obučeni, sa literaturom koju im pišu vojni stratezi Hrvatske, dolaze u Crnu Goru i oblikuju nove crnogorske DOČASNIKE i ČASNIKE.

Pitanje za ministarku Oliveru Injac je da li će ostati na istom putu kao njeni prethodnici? Da li je po pitanju obuke i školovanja bilo šta preduzela? Je li se ovih dana, obilazeći jedinice Vojske, interesovala za obučenost njenih pripadnika i da li zna da su se, umjesto obukom i usavršavanjem svojih potčinjenih načelnici odjeljenja u GŠ CG i odsjeka u jedinicama, bavili progonom učesnika litija i aktivno učestvovali u predizbornoj kampanji?

Da li je ministarka u Centru za obuku dobila na poklon- PRIRUČNIK ZA VIŠE DOČASNIKE VOJSKE CRNE GORE, omiljeno štivo novih crnogorskih DPS vojnika i komita?

21 Comments
 1. Željko I. komentariše

  Što fali nazivu časnik? Oficir je strana riječ, ka mnoge što čine srpski jezik.

  7
  48
  1. kuća komentariše

   Fali mu čast možda časovnik ne fali.

   7
   1
 2. Aleksa komentariše

  U tokuptedreferendumske kampanje pripadnicima vojske he govoreno da ce se sa Srbijom zadrzati najbolji moguci odnosi. Posebno iz oblasti zdravstve zastite, obuke, skolovanja opremanja itd. Sve je to trajalo do 2009 kada je Vucinic napravio nagli zaokret. Pozadina svega je bilo osvajanje trzista za trgovinom bolje reci svercom naoruzanja i prodajom nekretnina kojima je upravljala vojska. Vec 2010 gog smijenjeni su svi oficiri koji su se zuorotstavili ovakvom djelovanju. Na njihovo mhesto dovedeni su podbni na celu sa Admiralom Samardzicem sadasnhim sefom misije u Briselu. Sa Srbijom napravljem he radikalan otklon znajuci da Beograd o svemu posjeduje dokymentaciju. Samardzic sa kapetanim bojnog broda Rajkom Bulatovicem imao disjrecijono pravo da neku vojnu lokaciju proglasi neperspektivnom i da se ista otydni. Naravno od toga su imali licnu korist. Od tada vojska potpuno zapistavljena i okrenuta neprirodnim saveznicima.

  32
  4
  1. TomoP. komentariše

   Apsolutno tacno. Medjutim veci problem je taj sto su svi ti kadrovi koji su skolovani bez obzira u kojoj drzavi, bili samo i iskljucivo upucivani po partijskim kriterijumima. Nakon toga, umjesto da stecena znanja primijene u praksi, svoje diplome koristili iskljucivo u cilju licnog napredovanja koje nije zavisilo od rezultata profesionalnog rada. Pa su na osnovu toga dobijana razna atraktivna postavljenja posebno ona u inostranim misijama. Naravno u kombinaciji sa radom za partiju.

   27
   1
 3. Ubljanin komentariše

  Jesi prijatelju u pravu, hrvatski i jeste srpski jezik, ali oni mrze jer moraju brisat ono sto su bili i od kojih su. I bez Hrvata imamo mi nase Cetinjane i slicne mrzitelje svojih predaka

  29
  4
  1. Željko I. komentariše

   Ali ovaj čitav članak je zasnovan na premisi da su te riječi hrvatske a ne srpske. Tako da sami kopaju jamu srpskom jeziku.

   4
   17
   1. Blacksmith komentariše

    Pa sin od Ljeskovica, koji je tukao narod po Podgorici i jurio dzipom ( hamer) po ulicama na njih je u kasarni ” franj tuxjman” na obuku ua oficira !!
    Pih !!!

    26
    3
 4. TomoP. komentariše

  Ovo je tuzna iistina nase stvarnosti. Sva pravila i propisi, po kojima je bio uredjen sistem funkcionisanja vojske, su jednim aktom stavljeni van snage. Potpisnik se stavio iznad svih poznatih pravnih normi. Posledice toga su nesagledive jer je sistem rada i funkcionisanja porremecen. To sto se novi propisi nisu donijeli nije iznenadjenje jer je trenutno stanje kadra takvo da su svi oni koji su bili nadlezni ni izbliza nisu sposobni da to urade. Medjutim nepostojanje propisa cesto se koristilo i mnoge stvari su se resavale neposrednim odlukama kojim se na taj nacin urusavao sistem. Pored toga tu su i milionske nabavke raznih sredstava i opreme realizovane bez adekvatnih planova na koji nacin ce se ta sredstva koristiti. Tako danas mnoga sredstva koja su nabavljena ne koriste se ni u minimalnom kapacitetu. Primjera za to je na pretek. Svi oni koji su odgovorni za ovakvo stanje su samo napredovali i mijenjali pozicije a sistem je trpio jer se nije mogao izgradjivati sam od sebe.

  20
  1. Aleksa komentariše

   Tako je.

   13
 5. NIKO99 komentariše

  Uče da kolju Srbe.

  17
 6. gavril e komentariše

  montenegrinsko cvieće krvacko crljeno

  13
 7. Vitez komentariše

  Vise spijuna nisam vidio nego u Vojsku,i vise poltrona,toliko hrabrih i spremnih momaka je procerano iz Vojske i izuzetno sposobnih,nazalost ostali su samo olosi

  25
 8. PRAVEDNIK komentariše

  ja vam ponovo kazem i to novoj vladi da pod hitno opozove ovu pejanovic djurisic ciji je muz opljacka aerodrome i cudi me da bojanic ne reaguje i da vidi sto ce snjima pa ovoga kriminalca od lazovica ambasadora u sloveniji pa ovoga bora vucinica mislim da je on ambasador u hrvatskoj ako se ne varam neka me neko ispravi ako grijesim .

  10
 9. Novopečeni Staropodgoričanin komentariše

  Pitate se da li je šta preduzela? Jeste, jeste preduzela, eto vam nove sistematizacije i rješenja o radu u Ministarstvu gdje je ozvaničila sve one slučajeve primanja prije i poslije izbora… Eto toliko o onoj priči o ispitivanju partijskog zapošljavanja DPSa… A tek slučajeve agitovanja i evidentiranja za litije i izbore, da li koji slučaj ispitala, kaznila? Demagogija.

  10
 10. 100% crnogorac komentariše

  U ,,Lori,, je mucena i kasapljena Niksicko Savnicka grupa rezervista JNA, tu su ih Tukli,Kidali Usi i Noseve, vadili Oci, tjerali da jedni druge Siluju i Oralno Zadovoljavaju, tukli ih po Genitalijama,morili zedju i gladju, tjerali da jedu svoj izmet i piju svoju mokracu i krv, tjerali da piju Kiselinu iz akumulatora, psovali im majku Crnogorsku,Pravoslavnu i Srpsku a na kraju ih sve pobili i do danas mnigima se nezna grob.
  E Braco moja jeste culi Vi za onu nasu ,,Ko se ne Osveti taj se ne Posveti,, a Vi tu idete u te iste prostorije da se skolujete, i nadate se nekom napretku vasih Porodica, Braco moja to je veliki Grijeh, toga se cuvajte.

  19
  4
 11. Mamula komentariše

  A moj drug tvrdi da se nije prodao, iako je isao u misiju u Avganistanu. Nesto ne mogu da povjerujem u to. I jos kada krene da govori da je cijeli zivot glasao opoziciju. Ali dobro, neko umjesto obraza ima guzicu. I covjek sa guzicom tamo gdje je obraz, treba da se zove casnik. Kakav paradoks.Ipak je bolje upotrijebiti rijec oficir. Na nasem jeziku je to valjda off cir – spoljasnji cir. Svakoga od njih koji su za vrijeme DPS sticali zvanja, cinove, treba smatrati, upravo kao cir koji treba operisati!

  13
 12. micki komentariše

  Vratite 7 bataljon

 13. Алекса komentariše

  Prvi iskaz: (Zatvorski čuvar, op. a) “(…) potpuno je pobesneo i više je ličio na zver nego na čoveka i munjevitom brzinom dograbio taj nož i za delić sekunde prišao Crnogorcu i jednim zamahom odvojio mu glavu od trupa. Beživotno telo se prevrnulo, a glava je ostala u vazduhu pošto ju je ovaj drugom rukom držao za kosu. Ovo je bio stravičan prizor koji se jedva može i opisati, dok je ustaša još držao glavu, oči zaklanog bile su otvorene, a takodje i usta i ona su se u takvom stanju otvarala i zatvarala nekoliko puta.

 14. Алекса komentariše

  “Nad pripadnicima nikšićko-šavničke grupe izvršen je trostruki zločin. Prvi, prilikom njihovog zarobljavanja, mučenja i likidacija 1992. godine. Drugi, sakrivanjem i višestrukim prekopavanjem njihovih posmrtnih ostataka. Treći, hrvatsko-crnogorskim sporazumom stavljanjem ovog ratnog zločina pod tepih”, kazao je Nikolić.

  Iako pozvani, predstavnici crnogorskog tužilaštva su ‘eskivirali’ današnji skup, izgovarajući se ranije preuzetim obavezama.

 15. Ivi komentariše

  Pa naravno, a što mi da to plaćamo, to je muka. A ono nek se vuče kud god hoće.

 16. Алекса komentariše

  Vi tu idete u te iste prostorije da se skolujete, i nadate se nekom napretku vasih Porodica, Braco moja to je veliki Grijeh, toga se cuvajte.

  Peti iskaz:”Jedno jutro izveo nas je sve iz ćelije, postrojio. Tu sam tri vojnika, rezervista, Crnogorca (vidio, op. dk)… Na njima je bila SMB uniforma stare Jugoslavije, bivše JNA, kako ‘oćete, gdje sam vidio 10 cenata da nema na njima komada (deset centimetara bez ozljede, op. a). Krv lije iz nji’ kao da vola zakoljete.”Šesti iskaz: ” …vidio sam što drugi nisu imali prilike da vide… nego ja i moj kolega (izostavljam ime, op. dk). To su ljudi, Srbi, Crnogorci, ne znam tko je sve bio… koji su osakaćeni, kojima su rizane uši, vađene oči… Molili su da ih ubijemo… Nisu evidentirani uopće. Kako nam je rečeno, (…) možete radit od nji što god hoćete. Vidio sam da to nema veze s hrvatskom vojskom, s policijom. To što sam vidio, što smo doživjeli ja i kolega, to jednostavno ne možete zamislit da može čovjek čovjeku napravit(…) Jednostavno, ako ste čovjek, ako imate karaktera, vi morate reagirati.”Bio je to dio iskaza šibenskog vojnog policajca Marija Barišića, u kojem je opisao svoj posjet bloku “C” u Lori i stanje u kojem je tamo zatekao dio grupe od preko deset (zacijelo) Crnogoraca, koji će svi biti pobijeni.

  http://dalmatinskikomitet.com/

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.