Od sjutra u opticaju nove novčanice od 100 i 200 evra

0

Centralne banke Eurosistema sjutra će pustiti u opticaj nove novčanice u apoenima od 100 i 200 evra iz serije Evropa, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije Crne Gore.

„Nove novčanice iz te serije se, tokom nekoliko godina, uvode postupno, od manjih prema većim vrijednostima, pa su tako prethodno uvedene novčanice te serije u apoenima od pet, deset, 20 i 50 EUR“, objašnjeno je iz Centralne banke (CBCG).

Izgled novih novčanica je osvježen i u njih su ugrađena nova i poboljšana zaštitna obilježja – hologram sa satelitima i unaprijeđena smaragdna brojka, te je povećana zaštita od njihovog falsifikovanja.

Nove novčanice, pored toga, sadrže i nova, poboljšana obilježja za provjeru autentičnosti uređajima.

Iz CBCG su podsjetili da novčanice iz prve serije ostaju sredstvo plaćanja i da su u opticaju do daljnjeg.

Oni su saopštili da se druga serija euro novčanica zove Evropa, jer je na novčanicama portret Evrope, boginje iz grčke mitologije.

„Tema ‘razdoblja i stilovi’ iz prve serije nastavlja se i u seriji Evropa, ali s osvježenim izgledom i intenzivnijim bojama u dizajnu njemačkog dizajnera novčanica, Reinholda Gerstettera. U njegovom dizajnu vizuelni elementi su zaobljeniji, a mostovi trodimenzionalniji“, navodi se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.