Od Evropske komisije Crnoj Gori 200.000 evra za borbu protiv koronavirusa

1

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se u Briselu sa visokim predstavnikom Evropske unije za bezbjednost i spoljnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom Fonteljesom.

Visoki predstavnik EU Borelj kazao je da ohrabruje Crnu Goru da nastavi sa ostvarivanjem rezultata u svojoj evropskoj agendi, naročito u oblasti vladavine prava, u korist građana.

“Borelj je pohvalio ubjedljive rezultate koje Crna Gora ostvaruje u kontinuiranom potpunom usaglašavanju sa pozicijama EU u vanjskoj i bezbjednosnoj politici i zahvalio se Crnoj Gori za doprinos u misijama i operacijama Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU. Razgovarajući o saradnji između EU i Zapadnog Balkana u suočavanju sa pandemijom korona virusa, Borelj je podsjetio na paket bespovratne finansijske pomoći Unije za naš region vrijedan 70 miliona evra , koji je Evropska komisija obezbijedila kako bi pomogla u pokrivanju troškova određene količine doza vakcina koje su nabavile država članica EU. Borelj je kazao da EU ostaje odlučna da podrži Crnu Goru u borbi protiv koronavirusa. U tom smislu, kako je kazao, prošle sedmice, Evropska komisija je mobilisala gotovo 200 hiljada evra dodatne podrške kako bi doprinijela nastojanjima Crne Gore da zaštiti zdravlje građana”, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade.

Abazović je naglasio da je ovaj susret prilika da se još jednom potvrdi nedvosmisleno opredjeljenje Crne Gore da radi na reformama u oblasti vladavine prava, kao najvažnijem dijelu progovaračkog procesa sa EU, s ciljem ubrzanja pregovaračkog procesa i dinamičnijeg ulaska u narednu fazu – privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

“Osvrćući se na rad Vlade u prethodnih 100 dana, Abazović je kazao da je Vlada pokazala odlučnost u borbi protiv kriminala i korpucije, uprkos problemima sa Vrhovnim i Specijalnim državnim tužilaštvom, iako je, kako je kazao, i tamo nakon formiranja nove Vlade bilo određenih pomaka. U tom smislu, Abazović je istakao značaj Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, koje prati i sinhronizuje aktivnosti državnih organa u sprovođenju borbe protiv koripcije na visokom nivou”.

Abazović i Borelj razgovarali su o aktuelnim kretanjima unutar Unije, kao i epidemiološkoj situaciji u Evropi i svijetu, preduzetim mjerama u cilju suzbijanja pandemije COVID-19. Abazović je naglasio da Crna Gora visoko cijeni i vrednuje finansijsku i svaku drugu pomoć EU i njenih članica za saniranje posljedica uzrokovanih pandemijom, kao i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan koji je objavljen u sklopu posljednjeg Paketa proširenja.

 

1 Comment
 1. Kontra revolucija komentariše

  Ahahahahaha, a prica bila o milionima !.
  Eh jadni, kako vas zapad ljulja !.
  Jel isplatila izdaja ?.
  Taj dzeparac je mogla i Srbija da vam da, i više !.
  Bezcasni bednici !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.