Mladen Mikijelj

Obratite pažnju: Ovi znakovi ukazuju na nedostatak kalcijuma u organizmu

0

Kalcijum igra veoma važnu ulogu u ljudskom tijelu jer formira i održava kosti i zube, reguliše kontrakcije mišića, olakšava zgrušavanje krvi i pomaže u prenosu nervnih signala.

Takođe, kalcijum pomaže u signalizaciji ćelija, funkciji enzima i lučenju hormona. S tim u vezi, važno je da prepoznate znakove koji ukazuju na njegov nedostatak.

Grčevi

Kada je u pitanju kalcijum, obično ga povezujemo sa održavanjem zdravlja kostiju i mišića. Igra ključnu ulogu u kontrakciji i opuštanju mišića. Kada imate nedostatak kalcijuma, javljaju se grčevi u mišićima. Grčevi se najčešće javljaju u nogama, stopalima i rukama, a mogu se primijetiti i tokom fizičke aktivnosti.

Peckanje i utrnulost

Slabost i umor

Nizak nivo kalcijuma takođe uzrokuje slabost mišića, zbog čega se češće osjećate umorno. Kada vam nedostaje kalcijum, vaši mišići neće funkcionisati kako treba i osjećaćete se slabo i letargično.

Lomljivi nokti

Lomljivi nokti su jedan od prvih znakova nedostatka kalcijuma. Takvi nokti mogu izgledati tanki, tupi ili kvrgavi i možda neće rasti onoliko brzo koliko bi trebalo.

Problemi sa zubima

Kalcijum je vitalna komponenta zubne gleđi, zaštitni spoljašnji sloj zuba. Neadekvatan unos kalcijuma može dovesti do slabljenja gleđi, povećavajući rizik od stomatoloških problema kao što su karijes i osetljivost zuba. Ljudi sa nedostatkom kalcijuma takođe mogu biti skloniji oboljenju desni.

 

(klix.ba/b92)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.