Obnovljen rad Miholjskog zbora

Obnovljen rad Miholjskog zbora

U manastiru Miholjska Prevlaka održana je izborna skupština Miholjskog zbora na kojoj je obnovljen rad ovog udruženja.

Izabrano je novo rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Zdravkom Nišavićem, ugostiteljskim preduzetnikom iz Tivta.

Izabran je Upravni odbor od 12 članova koji će rukovoditi radom i aktivnostima kao i nadzorni odbor. Za sekretara je izabran Čedo Parača. Za počasne članove Miholjskog zbora prolašeni su Vasko Kostić, Mileta Tomović, Mato Brguljan i Jovan Đurović.

Skup su pozdravili predsjednik Bratstva pravoslavne omladine, sveštenik Miajlo Backović, Željko Komnenović, predsjednik UO Matice Boke čiji je Miholjski zbor kolektivni član i iguman manastira Svetog Arhangela Mihaila arhimandrit Benedikt.

Prethodno rukovodstvo na čelu sa Miletom Tomovićem se povuklo i povjerenje ukazalo entuzijastima koji su izrazili spremnost da obnove rad ovog drevnog udruženja i srednjovjekovne bokeljske samouprave koja je okupljala stanovništo Grblja, Krtola i Luštice.

Novi predsjednik Miholjskog zbora, Zdravko Nišavić najavio je da će glavni ciljevi udruženja biti čuvanje tradicije i humanitarne aktivnosti.

„Tradiciju koju su sprovodile mnoge generacije prije nas u 8 vjekova dugačkom razdoblju moramo očuvati i predati novim naraštajima. Pored ponosa što smo dio Miholjskog zbora, mi smo nosioci i obaveze čuvanja svetinje manastira Svetog Arhangela Mihaila. Ciljevi rada Miholjskog zbora baštiniće sve osnovne zadatke naših prethodnika a takođe i neke nove shodno vremenu u kojem živimo. Pomoć zdravstveno i ekonomski najugroženijim pripadnicima društva jedan je od ciljeva koje smo sebi zadali. Osnovna sredstva za pomoć ljudima u nevolji biće naša članarina, obzirom da smo samofinansirajuće udruženje. Drugi vid finansiranja biće preko humanitarnih kutija. Oko humanitarnih akcija najvažnija je transparentnost i svakom članu našeg udruženja biće omogućeno da prati finansiranje i finansije koje u datom momentu posjedujemo“, rekao je Nišavić.
(IN4S)

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *