Oblačno i kišovito do 10. juna: Maj 2019. najhladniji u posljednjih 27 godina

0

Maj 2019. najhladniji je u posljednjih 27 godina kada je prosječna temperatura iznosila 20 stepeni Celzijusa, a ovog mjeseca prosjek je, za sada, 22 stepena.

U Crnoj Gori i narednih dana zadržaće se oblačno i kišovito vrijeme, a stabilizacija vremenskih prilika ne očekuje se, prema riječima meteorologa Branka Miceva, sve do 6. juna na jugu, odnosno na sjeveru do 10. juna

“U odnosu na prosječno maksimalne temperature u periodu od 2000. godine, temperatura je četiri stepena ispod klimatskog prosjeka za ovaj period. To se posebno odnosi na Podgoricu i Žabljak, ali je slična situacija i sa drugim gradovima. Najhladniji maj bilježi se 1980. i 1992. godine kada je temperatura u prosjeku iznosila 20 stepeni, a ovog mjeseca do danas je to 22 stepena”, rekao je Micev za Pobjedu.

On je podsjetio i da je temperatura prošle godine u posljednjim danima maja prelazila 31. podiok.

Komentarišući to što gotovo svakodnevno pada kiša, on kaže da je prethodnih godina isto bilo kišovito.

“Ima više kiše u odnosu na klimatsko normalno stanje. Na području glavnog grada palo je 80 odsto više kiše u odnosu na klimatsku normalu za maj, dok je na područje Herceg Novog palo neuobičajeno velika količina kiše – oko 266 litara, što je 160 procenata više u odnosu na klimatsku normalu za ovaj mjesec. Međutim, nije neuobičajen kišovit maj. Najviše kiše palo je 2016. godine, čak 269 litara u glavnom gradu”, rekao je Micev.

Prosjek za Podgoricu kada su u pitanju kišoviti dani, prema njegovim riječima, je 11 dana.

“Do juče je u Glavnom gradu zabilježeno 13 kišovitih dana”, rekao je Micev.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.