O optužnici protiv Kneževića u septembru

0

Današnje ročište povodom potvrđivanja optužnice protiv Duška Kneževića odloženo je za septembar. Optužnicom su obuhvaćeni i bivši izvršni direktor Atlas banke Marko Nikolić, direktorka sektora platnog prometa te banke Dijana Zečević i pravno lice Atlas banke koja je nezakonitim poslovanjem Kneževića, Nikolića i Zečević stekla protivpravnu imovinsku korist od tri miliona evra.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva, Knežević se tereti da je službenike Nikolića i Zečević podstrekavao na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, odnosno da prisvoje novac Aerodroma nakon isteka oročenja depozita.

Prema navodima optužnice, Nikolić i Zečević sumnjiče se da su od 11. avgusta do početka decembra prošle godine, mimo zakonskih ovlašćenja, nakon isteka oročenja sredstava, zadržali depozite preduzeća Aerodromi Crne Gore u iznosu od tri miliona eura, iako je uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila prebacivanje novca na račun preduzeća.

Navodi se da se stav tužilaštva temelji na vještačenjima i dokazima kao što su dopisi Aerodroma Crne Gore Atlas banci, elektronska korespondencija između Kneževića, Nikolića i Zečević koji su se našli na optuženičkoj klupi. Specijalno tužilaštvo utvrdilo je da je Knežević uporno sprečavao ovlašćene službenike Atlas banke da ispune nalog Aerodroma Crne Gore.

JP Aerodromi su u julu 2016. godine u Atlas banci oročili tri miliona eura depozita na godinu. Poslije isteka tog roka, menadžment Aerodroma je isti iznos oročio na još godinu, a oročenje depozita isteklo je 11. avgusta prošle godine, kada su i počele ozbiljne priče da je Atlas banka u velikim problemima.

Krajem avgusta prošle godine, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić zvanično je zatražio transfer tri miliona eura na račun preduzeća. Osim formalnog dopisa, Orlandić je u više navrata i usmeno zatražio da mu se sredstva prebace, a dobijao je obećanja da će sve biti “ransferisano u narednih nekoliko dana. Transfera novca nije bilo, iako je uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila svoj novac. Nakon uvođenja prinudne uprave u Atlas banci, depozit preduzeća JP Aerodromi Crne Gore ostao je zarobljen pa je Orlandić podnio krivičnu prijavu protiv ovlašćenih lica u banci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.