NVU ŠkArt poziva umjetnike: Program umjetničkih rezidencija škART REZIDENT

0

Nevladino udruženje ŠkArt iz Tivta otvorilo je treći po redu poziv za program umjetničkih rezidencija škART REZIDENT koji će se održati od 1. do 8. Jula u Tivtu.

Kao lajtmotiv ovogodišnjeg programa izabrali smo pojam izmještenost (displacement). Izmještenost zbog specifičnosti tema kojima se NVU ŠkArt bavi a koje se u samom nazivu udruženja mogu naslutiti ali i zbog programa rezidencija koji se fokusira na izmještenu umjetnost, na samim granicama kulture. Angažovana umjetnost u Crnoj Gori nije dovoljno afirmisana, dok je sam pojam nezavisne kulture izolovan i nemušto definisan.

„Pojam izmještenosti smo odabrali i zbog svega onoga što se odvija pred našim očima. Na mikro nivou to je izolovanost i sve veća marginalizacija ranjivih grupa a posebno žena i kvir osoba, širenje hetero normativnog narativa i sužavanje prostora za slobodni izražaj i misao, a na makro nivou jačanje desnice, ekstremnih stavova i izbijanje ratova i zločina protiv čovječnosti koji dalje uzrokuju migracije i transkulturne i kulturne izmještenosti“, navode u saopštenju.

I ovogodišnji program rezidencija sastoji se iz dva modula:

  • angažovana umjetnost i aktivizamsa mentorkama Adrijanom Gvozdenović – umjetnicom i istraživačicom i Bojanom Popović – umjetnicom i članicom udruženja NVU ŠkArt,
  • kvir film i aktivizamsa mentorkom Biljanom Vušović –  producentkinjom i predavačicom na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Univerzitet Mediteran i mentorom Dušanom Vulekovićem – rediteljem i predavačem na Fakultetu dramskih umjetnosti, Univerzitet Crne Gore.

Prijave se mogu slati na mail udruženja [email protected] do 28.06.2024. godine.

Detaljne informacije o programu i načinu prijave možete pronaći na našem sajtu:

https://skartskartskart.com/aktuelnosti/

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.