“Novosti” tvrde da je započet popis dobara SPC: Ostrog hoće prvo da prisvoje!

0

Državni organi Crne Gore, uprkos stavu velikog broja građana i sve masovnijih protestnih litija, krenuli su u sprovođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pišu „Novosti“.

Kako navode, ne čekajući početak najavljenog ekspertskog dijaloga pravnih timova Mitropolije crnogorsko-primorske i Vlade Crne Gore na temu spornih djelova zakona, koji diskriminišu Srpsku pravoslavnu crkvu, Upravi za imovinu počela je da stiže dokumentacija o statusu vjerskih objekata u Danilovgradu, Nikšiću i Gusinju.

Ovi akti, napominje list, tiču se manastira Ostrog i Ždrebaonik, kao i drugih hramova i dobara.

Advokat Mitropolije Dalibor Kvarić rekao je za „Novosti“ da je vladina priča o dijalogu prevara kako bi u tišini sprovodili zakon, pripremali dokumetaciju i dostavljali je nadležnim organima.

“Vlada, kako je i najavila, počela je da prevrće mošti naših svetaca u namjeri da shodno bezakonom zakonu izvrši otimanje i pljačku crkvene imovine, ne bi li kratkoročno ostvarila dobit. To je u suštini cilj i smisao, ili kako premijer kaže – duh ovoga zakona. On je, dakle, duboko antihrišćanski, anticrkveni, antibožiji i anticrnogorski, kaže Kavarić.

On podsjeća da sve ove postupke vode državni organi – katastri – ne samo crkvenih nepokretnosti, već i državnih. U postavljanju pitanja nezakonitog upisa otvara se navodni problem upisa na Crkvu, ali ne i na državu ili druga fizička i pravna lica. To je, prema njegovom mišljenju, jasan signal koja će dobra biti na spisku za podržavljenje.

List podsjeća da je najveći problem državnih činovnika nepoznanica kako je crkvena imovina uopšte mogla da bude upisana kao svojina SPC.

„Velika nam je nepoznanica kako i na osnovu čega je upis izvršen i šta je to motivisalo pojedine katastre da mogu upisivati imovinu na SPC“, rekao je za „Pobjedu“ direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović, najavljujući postupke za reviziju ovih uknjižbi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.