Novo kinesko otkriće: Korona virus je postojao i mnogo ranije!

0

Kina je već mjesecima u žiži javnosti zbog pandemije korona virusa za koju se vjeruje da je potekla upravo iz ove zemlje, i to sa pijace u Vuhanu.

Međutim, tamošnji zvaničnici sada vjeruju da zaraza nije nastala na pijaci na kojoj se prodavalo meso mnogih divljih životinja.

– Prvo smo mislili da je na pijaci nastao virus, ali smo sada uvjereni da je i pijaca žrtva – rekao je Gao Fu, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Podsjetimo, čim su se pojavili zvanični navodi o novoj bolesti, pijaca je zatvorena i oivičena trakama poput mjesta zločina. I dalje postoji veliki broj teorija o tome sa koje životinje je korona virus mogao da se proširi na ljude.

Sada Gao objašnjava da virusi nisu primijećeni u uzorcima životinja već da su jedino pronađeni u životnoj sredini, uključujući i kanalizaciju. Osim toga, dodaje i da je virus sigurno postojao i mnogo ranije.

Studijom je utvrđeno da je samo 27 od prvog 41 potvrđenog slučaja u Kini bilo “izloženo” pijaci u Vuhanu, tačnije, samo 4 slučaja u prve dvije nedelje zaraze u decembru, kada je objelodanjeno da se pojavila nova bolest. Američki biolozi smatraju da je virus na pijacu unio neko ko je već bio zaražen.

Za sada nema razloga da se sumnja u tvrdnje Gao Fua jer je ne samo vodeći kineski epidemiolog već i član najvišeg savjetodavnog državnog tijela kada je riječ o borbi sa korona virusom.

Ipak, još će morati da se obave brojna istraživanja ne bi li se utvrdilo kako je i kada tačno nastao novi korona virus.

– Ovaj virus se ne ponaša kao prethodni korona virusi – naglasio je.

Iako Kina, ali i stručnjaci iz mnogih drugih zemalja, negiraju da je virus nastao u laboratoriji, Gao ističe da je stekao jedinstvenu sposobnost da se adaptira na ljude. Naučnici smatraju da je virus evoluirao mutacijom tokom transmisije među ljudima, nakon prenosa sa životinja.

Nažalost, umjesto da nam neke stvari budu jasnije, broj teorija o nastanku i liječenju korona virusa se samo uvećavaju svakim novim istraživanjem, tako da će proći možda i godine prije nego što dobijemo konkretne odgovore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.