Novi udar na Srpsku pod maskom jačanja evrointegracija

2

Sastanak ambasadora EU i SAD sa liderima najvećih stranaka u BiH, na kom je glavna tema bila ispunjenje uslova za status kandidata za članstvo BiH u EU, nagoveštava da je pod maskom jačanja evrointegracija na pomolu novi udar na Srpsku jer od 14 prioriteta Evropske komisije šest vrlo neprijatno za Banjaluku.

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije, Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović sastali su se u četvrtak u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu sa ambasadorima SAD i EU Erikom Nelsonom i Johanom Satlerom.

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara nije iznenađen što je sastanak održan sa liderima najjačih stranka a ne na nivou zvaničnih predstavnika tri naroda, ali smatra da na tom sastanku nije bilo mjestu američkom ambasadoru.

„Zašto je on bio tamo? Ako je tema bila EU, šta je on imao da traži tamo osim da se petlja u sve kao vegeta. Činjenica da se razgovaralo sa predstavnicima stranaka tri naroda nije neobična ako se ima u vidu da već duže vreme u BiH nema ni institucije koje bi se za nešto pitale tako da se sve obavlja na relaciji lidera tri naroda jer oni o svemu odlučuju i zato su se i sastali sa njima,“ objašnjava Kozomara.

Činjenica da je posle sastanka samo lider Bošnjaka Bakir Izetbegović našao za shodno da se oglasi našem sagovorniku je indikator da je samo on izašao sa tog sastanka zadovoljan.

Pokušaj oduzimanja nadležnosti RS

„To govori na svoj način da je sastanak bio neprijatan, i da se zato ni Čović ni Dodik nisu obratili javnosti. To znači da je glavna tema bila 14 tačaka EU koje treba da se završe da bi BiH navodno dobila status kandidata. Od 14 tačaka šest tačaka je vrlo neprijatno po RS, jer se traži prenos nadležnosti sa entiteta na Sarajevo,“ kaže sagovornik Sputnjika.

 

„Dodik više jer od njega očekuju da izađe i da kaže da pristaje da se određene nadležnosti RS prenesu na BiH. To je snažan pritisak prije svega iz Amerike a očekuje se da će biti još veći. Sastanak je ostao daleko od očiju i ušiju javnosti i teško je predvidjeti šta će se dalje dešavati,“ kaže on.

Na delu sinhronizovan pritisak na RS

Kozomara je uvjeren da je u BiH na delu sinhronizovana akcija kojom bi se od RS oduzele sve nadležnosti jer Sarajevo sprovodi odavno kampanju oduzimanja nadležnosti RS nad šumama, poljoprivrednom zemljištu, vojnim objektima itd.

„Dakle, RS treba očito da ostane bez svih svojih nadležnosti da bi se dobio status kandidata. Oni žele i da se predsjednik u srpskom narodu bira sa teritorije cele BiH jer im očigledno treba novi Komšić (koji je izabran bošnjačkim glasovima). Dodik neće na to pristati a EU se sigurno neće odreći nekih od svojih tačaka,“ uveren je Kozomara.

Podsjećanja radi, Dodik je u više navrata govorio o tome da su neki od 14 prioriteta koje je Evropska komisija zatražila da se primene u BiH, apsolutno neprihvatljivi, jer bi se njihovim ispunjavanjem Srpskoj dodatno oduzele nadležnosti koje sada ima.

2 Comments
  1. Kontra revolicija komentariše

    Takva vam Evropa ne treba a kome treba nek prihvati !.

  2. NIKO99 komentariše

    Neka Muslimanski dio uđe u Evropsku Uniju. Oni su veliki Europejci. Napredni su u svakom Europskom smislu. Najbolji čuvari ljudskih prava, tolerantni, sposobni, obrazovani, pravedni, širokogrudi. Odmah zatim neka Albanija i Turska uđu u Evropsku Uniju a zatim naka uđe i Saudijska Arabija, Libija, Mali,….
    Naravno nama Evropska Unija nije potrebna i nema nikakve potrebe da budem članovi takve jedne nedemokratske, oligarhijske, skalamerije.
    Vlada Zdravka Krivokapića mora da ode i zbog njegovog insistiranju na Evrointegracijama koje su pogubne za naš narod u cjelini.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.