Novi Suzuki Swift stiže u Evropu, pogledajte kako će izgledati evropska verzija

0

Suzuki je prije mjesec dana održao u Tokiju premijeru potpuno nove, četvrte generacije popularnog modela Swift, koji je tada izložen na sajmu Japan Mobility Show 2023. Sada je japanski proizvođač isti model predstavio evropskoj publici.

Iako je naslijedio sportski duh i bazičnu formu prethodnih generacija, eksterijer automobila je redizajniran i modernizovan. Prema dimenzijama, novi Swift se ne razlikuje od prethodika. Dužine je 3860 mm, širine 1695 mm (bez retrovizora), visine 1500 mm, a međuosovinski razmak je 2450 mm.

Novine su najuočljivije u kabini. Riječ je o uvođenju savremenih rješenja kao što su veliki centralni ekran multimedijalnog sistema. U pitanju je ekran dijagonale 9 inča, u donekle klasično oblikovanoj komandnoj tabli.

Tu su i nove kontrole klima-uređaja, sada bez okruglih dugmića.

Suzuki se istakao i na polju bezbjednosti. Automobil je sada dobio sve uobičajene sisteme pomoći vozaču.

Na primjer, Dual Sensor Brake Support II koristi kombinaciju kamere i radara da upozori vozača i može sam da koči u slučaju opasnosti.

Ispod haube nema novosti. Elektrifikacija ide nešto sporije i očito je vođena razumom.

Iz preliminarnih podataka poznato je da novi Swift nudi izbor tri benzinska motora: novorazvijeni Z12E 1.2 litarski trocilindarski agregat sa 83 KS i četvorocilindarski 1.4 litarski, turbo snage 129 KS. Spominje se i „laki“ hibrid sa 115 KS.

Ostale karakteristike su nepoznate, ali je AWD verzija ALLGRIP predviđena.

Cijena ovog modela će biti poznata uoči dolaska u evropske prodajne salone.

 

(b92)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.