Novi paket mjera: Penzionerima i nezaposlenima će tokom aprila, maja i juna računi za struju biti umanjeni za 40 odsto

0

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je na dašanjem presu povodom predstavljanja novih mjere podrške privredi i građanima za II kvartal tekuće godine najavio da će, u dogovoru sa Elektoprivredom (EPCG), 40 odsto računa za april, maj i jun biti umanjeno za 40 odsto, odnosno za sve one kategorije penzionera koje imaju manju penziju od 222 evra, kao i za one koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ).

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović je kazala da će ova mjera posebno biti korisna za kategorije ranjivog stanovništva. Ona je rekla da je ključna novina u novom paketu mjera dodatna potreba za kreditnim sredstvima, zbog problema sa likvodnošću privrede.

“Model se sastoji iz četiri faze. Prva faza je već započeta posredstvom Investicionog razvojnog fonda (IRF) gdje će privredni a posebno mikro, malim i srednjim preduzećima biti oprediljeno 20 miliona evra sredstava, putem četiri kreditne linije. Radi se o kreditima u iznosu od 10 do maksimalnih 150 hiljada evra, sa kamatnom stopom koja varira od 1,5 do 3,5 od zavisnosti od kreditne linije. Novina je da krediti do 20 hiljada evra kredita imamo ‘meka’ sredstva obezbjeđenja za mikro i mala preduzeća, što je bio problem prije”, rekla je Lipovina Božović.

Lipovina Božović je navela da se drugi važan segment, čija realizacija je u pripremi, odnosi na 40 miliona sredstava kreditne podrške koje je Vlada obezbijedila kroz kreditni aranžma sa CEB-om, razvojnom bankom Savjeta Evrope.

“Novac će biti usmjeren ka poslovnim bankama gdje namjeravamo da u partnerstvu sa poslovnim bankama u Crnoj Gori, koristići njihove kapacitete, da omogućimo privredni dodatnih 40 miliona sredstava. Finansiraće se projekti za investicije u obrtna sredstva i direktne investicije. Banke će učestvovati sa 50 odsto sredstava, a CEB će učestvovati sa drugih 50 odsto. Očekujemo da će ukupni efekat biti 80 miliona evra”, rekla je Lipovina Božović.

Treća faza koja se očekuje u trećem kvartalu godine, kako je objasnila Lipovina Božović, odnosi se na pregovore IRF-a sa Evropskom Invesicionom bankom o kreditnom aranžmanu od 150 miliona evra.

“Očekujemo da prva tranša od 50 miliona evra bude opredijeljena za podršku likvodnosti malih i srednjih preduzeća”, rekla je ona.

Ona je navela da se četvrta faza tiče pokretanja kreditnog garantnog fonda, u saradnji Crne Gore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, “koja će podstaći i omogućiti lakši pristup finansijama segmentima mikro i malim preduzećima, gdje će država garantovati za određena sredstva”.

Novi način za obračun subvencija zarada 

Lipovina Božović je kazala da se nastavlja sa programom subvencionisanja zarada, ali na novi način.

“Po prvi put ćemo svakog privrednog subjekta identifikovati pojedinačno. To znači da neće biti važno kojoj djelatnosti privredni subjekat pripada, već će biti važno da li je ukupan prihod tog subjekta tokom 2020. godine opao preko 50 odsto…To je u ovom trenutku preko 250 različitih djelatnosti. Gotovo da ne postoji djelatnost koja nije zastupljena ovim modelom”, rekla je državna sekretarka.

Izvor: Vijesti

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.