Nova Vlada Izraela odobrila marš nacionalista u Jerusalimu

0

Nova izraelska Vlada odobrila je danas spornu paradu izraelskih nacionalista kroz područja Jerusalima u kojima žive Palestinci oko Starog grada.

Hamas je pozvao Palestince da se “odupru maršu”.

Parada treba da bude održana sjutra u Istočnom Jerusalimu, gdje su počele tenzije koje su u maju pokrenule 11-dnevno granatiranje između Izraela i Palestinaca iz Pojasa Gaze.

Palestinske grupe pozvale su na “dan bijesa” protiv marša u Jerusalimu, prenosi Rojters, navodeći da su njihova sjećanja na sukobe sa policijom kod džamije Al Aksa prošlog mjeseca, nakon kojih je izbilo nasilje, još sveža.

“Ovo je provokacija prema našem narodu i agresija protiv našeg Jerusalima i naših svetih mjesta”, rekao je palestinski premijer Moahamad Štajeh.

Parada je odobrena nakon sastanka novog ministra za unutrašnju bezbjednost Omera Barleve sa šefovima policije i drugim bezbjednosnim zvaničnicima.

Barleva je rekao da je policija dobro pripremljena i da su preduzete sve mjere da se održi javni red i mir.

Marš kroz muslimansku četvrt Jerusalima prvobitno je trebalo da bude održan 10. juna, ali ga je policija zabranila u posljednjem trenutku, kada je Hamas ispalio rakete prema svetom gradu, a Izrael odgovorio vazdušnim napadima na Gazu.

Krajnje su desničarske izraelske grupe optužile vladu da se predala Hamasu i odložile marš.

Hamas je upozorio da će, ako marš bude održan, to izazvati nove tenzije, a izraelski mediji javljaju da se vojska sprema za moguću eskalaciju.

Agencije ocjenjuju da održavanje parade predsatavlja prvi izazov za novu Vladu Izraela koja je danas preuzela dužnost, nakon što je u nedjelju dobila povjerenje u parlamentu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.