„Njujork tajms“: Amerika sprema hakerske napade na ruske sisteme

0

Sjedinjene Američke Države planiraju da u naredne tri nedelje pokrenu nekoliko hakerskih napada na unutrašnje sisteme vlasti u Rusiji kao odgovor na hakerski napad koji se Rusiji pripisuje putem programa kompanije „Solar vinds“, navodi „Njujork tajms“ pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.

List tvrdi, da američki „kontranapadi“ neće biti previše vidljivi, ali će o njima saznati rusko rukovodstvo, obaveštajna služba i vojska.

Prema podacima sagovornika, napadi će biti praćeni ekonomskim sankcijama. Pored toga, američki predsednik Džo Bajden namjerava da potpiše ukaz o jačanju zaštite vladinih kompjuterskih sistema kako bi spriječio buduće sajber napade.

Američka obaveštajna služba tvrdi, da Rusija stoji iza hakerskih napada na kompaniju za računarsku bezbijednost „Solar vinds“.

U martu 2020. godine hakeri su uspeli da integrišu virus u aplikaciju „Orion“, koji su potom preuzele i koristile hiljade kupaca kompanije. Među njima su bile američke vladine agencije i više od 400 najvećih američkih kompanija.

Ruski predstavnici na najvišem nivou su kategorički negirali verziju Vašingtona o umiješanosti Moskve u ovakve akcije. Portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva nije umiješana u hakerske napade na američke vladine agencije i kompanije. Prema njegovim riječima, bilo kakve optužbe za umiješanost Rusije „apsolutno su neosnovane i vjerovatnije su nastavak slijepe rusofobije, kojoj se pribjegava u svakom incidentu“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.