Njemačkoj i Francuskoj se žuri: Od Beograda sve traže, a Prištinu samo hvale!

0

Žmureći na činjenicu da Priština šest godina nije preuzela ni korak za formiranje Zajednice srpskih opština, što joj je bila jedina obaveza iz Briselskog sporazuma i prećutkujući da se povećane takse i dalje primenjuju na robu iz centralne Srbije, Pariz i Berlin zajedničkim snagama glasno su zatražili da se obnovi dijalog, pod kapom Evropske unije.

Dok veliki posrednik iz Brisela osam godina ne može da natera albanske vlasti da sprovedu sudsku presudu o vraćanju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske, Hajko Mas i Žan-Iv le Drijan, slavodobitno su objavili predlog da su odlučni da se uklone sve preostale prepreke između Beograda i Prištine, pa je sada, kada je Miroslav Lajčak preuzeo funkciju specijalnog predstavnika EU za dijalog, krajnje vreme da se ponovo sedne za “zeleni sto”.

Poručuju da očekuju sprovođenje svih dogovora postignutih od 2011. godine između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, hvale Prištinu što je povukla takse od sto odsto, a od srpskih vlasti traže dodatne korake, ne pominjući da je naša strana do sada sprovela sve, a albanska ništa.

Portparol Ričarda Grenela Dik Kastin rekao je u nedelju da će on ostati specijalni izaslanik predsednika SAD u dijalogu Beograda i Prištine, iako se povlači sa mesta ambasadora u Berlinu.

– Grenel očekuje da se dijalog nastavi što pre, čim se završi formiranje kosovske vlade – rekao je Kastin.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je “meka moć” EU pala na ispitu.

– Nemačka ima rigidan politički stav, a to je da preko pravno obavezujućeg sporazuma treba da se prizna samoproglašena nezavisnost Kosova, što Srbija neće prihvatiti ni po koju cenu. Ako Francuska i Nemačka žele da se dijalog nastavi, onda moraju da se stvore uslovi za to, odnosno da se bezuslovno ukinu takse – objasnio je Drecun. – Srbija sada ima snage i niko ne može da joj nameće rešenja.

Bivši šef diplomatije Savezne Republike Jugoslavije Vladislav Jovanović smatra da Evropa juri da se pozicionira u pregovorima, jer su se “SAD uveliko angažovale sa specijalnim izaslanikom Ričardom Grenelom, a Rusija je odlučila da iskaže stav preko ambasadora u Beogradu Bocana Harčenka”.

– EU se plaši da bi pitanje unutrašnjeg dvorišta mogli da rešavaju drugi koji nemaju ambiciju da EU postane svetska globalna sila. Prema Briselu, stvar je već završena i Priština i Beograd to treba da prihvate. Žele da poguraju Srbiju da priznamo novo stanje, a da zauzvrat dobijemo neke olakšice – objašnjava Jovanović.

– Jednako posmatranje dveju strana je nešto na čemu Brisel insistira, ali to nije slika realnog stanja. Mi smo zemlja kojoj Rezolucija 1244 SB UN priznaje suverenitet nad našom južnom pokrajinom, a KiM je samoproglašena, odmetnuta pokrajina, bez pristanka Srbije i bez prihvatanja više od polovine zemalja u svetu – objašnjava Jovanović.

U poslednje vreme, Nemačka je sve glasnija u porukama da se što pre dođe do rešenja, uz izrazito odbijanje bilo kakve razmene teritorija, što je, kako se spekulisalo, jedno od mogućih rešenja. Ovaj stav Berlina navodno je suprotan poziciji administracije predstavnika SAD Donalda Trampa. O ovome je u Bundestagu skoro govorio nemački ministar spoljnih poslova Mas, ali su mu poslanici opozicije poručili da je to cinično, jer je Berlin već učestvovao u “krojenju granica” i stao na stranu terorističke OVK.

Iz Prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, potpisanog 2013. godine (na slici Ivica Dačić i Ketrin Ešton), albanska strana nije ispunila šest tačaka koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština. Takođe, Priština je na sve načine sabotirala osnivanje dveju ćerki firmi EPS koje je na KiM trebalo da se bave trgovinom i snabdevanjem električnom energijom. Zabranama zvaničnicima iz Beograda da pređu administrativnu liniju, Priština je nebrojeno puta prekršila sporazum o slobodi kretanja, a nije poštovala ni dogovor da snage ROSU ne smeju da uđu na sever KiM bez dozvole Kfora i NATO i bez saglasnosti opština na severu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.