Njemačka odlučila: Kovid pasoš preko aplikacije

0

Njemačka vlada odlučila je da američkom koncernu IBM da posao izrade elektronskog pasoša o vakcinaciji u toj zemlji, saznaje „Business Insider“.

List, pozivajući se na krugove unutar vlade Njemačke, navodi da je IBM pobijedio njemački Telekom koji je prošle godine zajedno sa SAP razvio „Corona Warn“ aplikaciju.

Ministarstvo zdravlja zatražilo je ponude od više kompanija, a prema povjerljivim podacima vakcinisani će dobiti digitalni pasoš preko centara za vakcinaciju, ljekarskih ordinacia, putem sertifikata o vakcinaciji, prenosi B92.

Sertifikat o vakcinaciji će najpre vakcinisanom biti uručen u papiru (2D kod) ili direktno preko jedne aplikacije na pametni telefon.

Preko aplikacije, koju sada treba da razvije IBM, restorani, prodavnice, fitnes centri, hoteli i sve druge ustanove mogu da regulišu pristup time što mogu provjeriti da li je lice vakcinisano.

IBM-u je ovaj posao veoma unosan, jer, kako piše list, prema dokumentaciji Ministarstva, po sertifikatu će dobijati 50 evro centi.

To bi, ako se uzme u obzir predviđena stopa vakcinacije od 80 odsto, godišnje oko 65 miliona ljudi, to jest 32,5 miliona evra.

Prema planu nakon zvanične objave odluke vlade digitalni pasoš bi trebalo da bude izrađen u roku od osam nedjelja, što će omogućiti da od juna vakcinisani dobiju taj elektronski dokument, prenosi B92.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.