Nije uspio AstraZenekin tretman liječenja antitijelima

0

Englesko-švedski proizvođač ljekova AstraZeneka u utorak je izdao saopštenje da studija o njegovom liječenju monoklonskim antitijelima,”AZD7442”, nije ispunila glavni cilj sprječavanja simptomatskog kovida 19, kod ljudi koji su nedavno bili izloženi novom koronavirusu.

Kompanija je saopštila da su učesnici ispitivanja bile nevakcinisane odrasle osobe starije od 18 godina koje su bile izložene osobama sa koronavirusom u proteklih osam dana.

“AZD7442” je smanjio rizik od razvoja simptomatskog kovida 19 za 33 odsto u poređenju sa placebom, što nije bilo statistički značajno, saopštila je kompanija.

“Iako ovo ispitivanje nije postiglo primarnu krajnju tačku protiv simptomatskih bolesti, ohrabruje nas zaštita koja se vidi kod negativnih učesnika PCR-a nakon liječenja “AZD7442”, rekla je Mene Pangalos, izvršna potpredsjednica AstraZeneke, u izjavi.

Terapija monoklonskim antitijelima pripada klasi ljekova koji oponašaju prirodna antitijela koja tijelo proizvodi za borbu protiv infekcije.

“Rivals Regeneron Pharmaceuticals Inc” i “Eli Lilly & Co” su razvili terapije monoklonskim antitijelima koja su odobrena za upotrebu u Sjedinjenim Državama za lečenje pacijenata zaraženih virusom. Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je Regeneronovu terapiju i u toku je pregled sličnih ljekova.

Lijek “AZD7442” se razvija uz podršku vlade SAD. AstraZeneka je u martu najavila dogovor sa američkom vladom o isporuci do pola miliona doza.

Kompanija je u utorak rekla da sada pregovara sa američkom vladom u vezi sa narednim koracima u sporazumu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.